A mexikói külügyminisztérium csütörtökön diplomáciai jegyzékben kérte az amerikai kormányt, vizsgálja ki az Egyesült Államok déli határán két nappal korábban történt incidenst, amelynek során könnygázt vetettek be migránsok ellen.

Fotó: MTI/AP/Marco Ugarte

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Az amerikai határvédelmi szervek ugyanis január elsején könnygázzal akadályozták meg, hogy mintegy 150 közép-amerikai migráns áttörjön a határon a mexikói Tijuana város felől. Az amerikai határőrség közölte: a könnygázt csak azt követően vetették be, hogy a migránsok kövekkel dobálták őket, miközben megpróbáltak bejutni az Egyesült Államokba. Az incidens során 25 embert – köztük két fiatalt – letartóztattak, a többi migráns pedig visszafordult Tijuanába. 

Az amerikai belbiztonsági minisztérium szóvivője, Katie Waldman szerdán közleményben azt hangoztatta, hogy a migránsok csoportja „erőszakos csőcselék” volt, és a határőrök „a minimális erőt alkalmazták önmaguk védelmében”. A szóvivő egyúttal arra sürgette a kongresszust, hogy „teljes egészében finanszírozza a határon építendő falat”. 

A mexikói külügyminisztérium szóvivője azon a napon szintén közleményt adott ki, amelyben sajnálkozását fejezte ki a történtek miatt, egyúttal felszólított a törvények tiszteletben tartására. A csütörtöki diplomáciai jegyzékben azt kérte Washingtontól, hogy alaposan vizsgálja ki az év első napján történteket, akárcsak a november 25-i eseményeket. Ez utóbbi esetben a migránskaraván mintegy ötszáz tagja megrohamozta az átkelőt, az amerikai határőrök pedig könnygázt vetettek be, és visszaszorították a határfalat ostromlókat. 

„Mexikó ismételten kifejezi eltökéltségét az emberi jogoknak és minden migráns biztonságának a védelme iránt” – áll a csütörtöki diplomáciai jegyzékben.