Ha a jövő heti cseh választás „menetrend szerint alakul”, egy harcra kész iparmágnás állhat az ország élére, akit ellenfelei kémkedéssel és uniós pénzek ellopásával vádolnak, ráadásul Közép-Európa új Trumpjának próbálják beállítani.

Fotó: ShutterStock.com (archív)


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Andrej Babis politikai felemelkedése és a “kívülállók” felemelkedése félelmet keltett több európai ország vezetésénél. Sokan gondolják úgy, hogy Csehország második leggazdagabb embere Moszkva felé próbálja majd átterelni az Európai Unió jókora részét a kitaposott brüsszeli ösvényről. Mások illiberális apokalipszisról suttognak, de a valóság kissé összetettebb ennél – írja elemző cikkében a Foreign Policy.

Csehországban nem csupán az ANO mozgalom vezetőjének uralomra törése törhet borsot Brüsszel orra alá: esélyes, hogy az euroszkeptikus Szabadság és Közvetlen Demokrácia mozgalommal lépnek majd szövetségre, és a januári elnökválastáson újból bizalmat szavaznak Milso Zemannak, az EU egyik leghangosabb kritikusának.

Babis, Csehország új ügyvezető igazgatója
Babist még mindig kívülállónak tekintik a cseh politikai körökben – pedig az iparmágnás több mint három évig szolgált cseh pénzügyminiszterként a kormányon lévő ANO (a név jelentése igen, egyben az Elégedetlen Polgárok Akciója rövidítése) mozgalomban, ami jelenleg 54 helyet tölt be a cseh parlamentben.

A milliárdos cégvezetőként tervezi irányítani az országot, így komoly gondokat okoz számára a hétfői vádemelési botrány. Babist a hét elején megfosztotta mentelmi jogától a cseh parlament, így a rendőrség szabadon élhetett vádemelési javaslattal ellene: a gyanú szerint tíz évvel ezelőtti törvénybe ütköző módon szerzett pénz egy uniós pályázaton saját vállalkozásának. Babis tagadja az ellen felhozott korrupciós vádakat, de a vádemelés csak minimálisan befolyásolta a politikus népszerűségi mutatóit.

Babisnak más problémás ügyleteit is felemlegették a választások előtt: a volt pénzügyminiszter 1989 előtt tagja volt Csehszlovákia Kommunista Pártjának (KSC). Neve felbukkant az egykori kommunista állambiztonsági szolgálattal együttműködő személyek listáján is, fedőneve állítólag Suman volt. A vállalkozó ezt tagadja, sőt jó hírnevének tisztázására pert is indított, amelyet meg is nyert.

Babis kompromittáló gazdasági és politikai múltja ellenére nem az a szörnyeteg, mint aminek a nyugait-európai hatalmak beállítják. Még kritikusai is elismerik, hogy Babis üzletember, és országa számára megálmodott tervét nem ideológia, hanem a cseh közvélemény és a gazdasági gyarapodás motiválja.

Itt tartunk egy héttel a választás előtt
A prágai Focus közvélemény-kutató ügynökség eheti országos felmérése szerint az Andrej Babis vezette ANO mozgalom nyerheti meg a cseh választásokat 26,5 százalékkal. A második helyen a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSD) végezne 15,7 százalékkal, míg a harmadikon Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) 12,4 százalékkal.

A 200 tagú parlamenti alsóházba összesen nyolc párt kerülhetne be. A három nagy párt mellett átlépné még az ötszázalékos parlamenti küszöböt a nagy múltú Polgári Demokratikus Párt, a migrációellenes Tomio Okamura vezette Szabadság és Közvetlen Demokrácia mozgalom, a jobboldali TOP 09 párt, a Kalózpárt és a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt is.

Négy tényező befolyásolhatja Csehország jövőjét
Az első, legfontosabb tényező nem más, mint az ANO jövőbeli koalíciós partnere. Ha Babis mozgalma a nacionalista Szabadság és Közvetlen Demokrácia mozgalommal köt szövetséget, azzal hangot adna az országban egyre jobban elterjedő euroszektikus hangulatnak. Ha a mostani szociáldemokrata kormánypárttal alkotna koalíciót, azzal megőrizné a status quo-t és megerősítené a vezetés eddigi irányításának stabilitását.
Egyes ellenzéki pártok rájöttek, hogy profitálhatnak a választások előtti koalíciós bizonytalanságból. Pavel Belobradek, a kereszténydemokraták (KDU-CSL) vezetője egy nemrég adott interjúban kijelentette, hogy az ANO koalíciós partnere diktálja majd az ország összes külpolitikai döntését. Belobradek saját pártját EU-párti, NATO-párti demokratikus szövetségnek nevezte, de arra a kérdésre, hogy az ANO demokratikus elveket követ-e, csak nevetve válaszolt: “Ők egy populista párt. Nem tudunk semmit az elveikről és az értékrendjükről”

Fontos tényező a cseh elnökség kérdése is, melyet januárban döntenek el. Jelenleg az a Milos Zeman tölti be az elnöki pozíciót, aki sokszor kiveri a biztosítékot Brüsszelben. Abban az esetben, ha megtartja pozícióját és az ANO áll a kormány élén, még nagyobb fejtörést okozhatnak Brüsszelnek.

A diplomáciai kapcsolatok alakulása is befolyásolhatja az ország jövőjét. Bevándorlás terén Babis és az EU álláspontja ellentétes, bár üzletember révén a miniszterelnök-jelölt valószínűleg úgy formálja át országa uniós kötelékeit, hogy gazdaságilag ne szenvedjenek kárt a vélemények ütközése miatt.
Ezzel a megközelítéssel tökéletes partnerre találhat az új amerikai elnökben is. Egy cseh diplomáciai forrás elárulta a Foreign Policy-nek, hogy “Babis támogatja az Egyesült Államok terrorellenes stratégiáját”, erre szolgálhat bizonyítékként, hogy hatalomra kerülése után megnövelné az országa védelmi kiadásait.
A külpolitika sosem okozott gondot Babis programtervében, bár egyes cseh diplomaták úgy gondolják, hogy Washington Moszkva-ellenes paranoiája végül önmegvalósító jóslaktént mégiscsak Oroszország irányába tereli majd a cseh milliárdos jövőbeli kormányát.
“A hamis vádak megismétlésével megnehezítik Csehország jövőbeli kapcsolatát az Egyesült Államokkal, ami romboló hatással lehet az amerikai-cseh kapcsolatokra is” – magyarázta a diplomáciai forrás.

Az utolsó fontos tényező a cseh intézményrendszer rugalmasságának kérdése, hiszen óriási problémát jelenthet, ha az intézmények napi szinten ütköznek a jövőbeli kormánnyal.

(hirado.hu)