Fotó: mti, archív
Fotó: MTI, archív, illusztráció

Sötét képet festettek 2017-ről még az év elején az Európai Unióban. Akkor ugyanis úgy vélték Brüsszelben, hogy 2017 lehet az az év, amikor szétesik az Európai Unió a megosztó kérdések miatt, mint a migráció, a Brexit vagy az eurozóna kérdése. Egy friss felmérés szerint az európaiak szerint a migráció a legfontosabb kérdés jelenleg az unióban.

Már az év elején arra számított mindenki, hogy a migrációs ügyek elviszik majd az idő jelentős részét az Európai Unióban. Emellett az eurozóna kérdése, a lengyel ügyek, illetve a Brexit is terítéken voltak az unióban, nem beszélve arról, hogy arra senki sem számított, hogy az az EP határozatot fogad el Magyarországgal szemben.

Választási szuperév van mögöttünk, ráadásul olyan országokban tartottak parlamenti választásokat, melyek az unió alapító országai közé tartoznak, így Hollandia, Franciaország, majd Németország.

Ezekben a választásokban az volt a közös, hogy lényegében mindegyik országban megerősödtek az euroszkeptikus politikai pártok – sok helyen attól tartottak, hogy ezek a pártok akár győzedelmeskedhetnek, hiszen már választási kampányukban is azt hangoztatták, hogy egy esetleges győzelem esetén kivezetik az országukat az Európai Unióból.

Egy friss Eurobarométer felmérésben azt kérdezték meg európaiaktól, mit tartanak legfontosabb kérdésnek jelenleg.

A válaszadók az első helyre a migrációt tették; a második helyen a terrorizmus állt, a harmadik helyre került Európa gazdasági helyzete, a negyedik helyen az államháztartások helyzete áll. A sorban ezután a munkanélküliség, a klímaváltozás, majd a bűnözés következett.

(MTI)