Az elmúlt hetekben a külföldi sajtó is gyakran foglalkozik a svédországi migránshelyzettel. Az M1-nek egy újabb svédországi magyar adott exkluzív interjút a svéd migránshelyzetről – ezt a hirado.hu foglalta össze. Szirányi László a ’70-es években költözött Göteborgba. Véleménye szerint ma már mindenki tudja, hogy vannak olyan városrészek, amiket kerülni érdemes.

Képernyőfotó: M1

Szirányi László 1971. augusztus elsején érkezett Svédországba. Az akkori és a mostani helyzet szorosan összefügg szerinte. A hetvenes években is volt bevándorlás, azonban akkor szívesen fogadták őket, és nem azért hozták be őket, hogy szavazatokat nyerjenek a vezető pártok, hanem az ország jobb felépítése érdekében. Most a bevándorlás politikai indokkal működik. Jelen pillanatban a szocialisták, szociáldemokraták a zöldekkel együtt kormányoznak, akik „orrvérzésig engedik be” a migránsokat – mondta Szirányi László.

A svédországi helyzetről azt mondta: vannak olyan területek, ahová már nem mer egyedül menni. Felesége svéd-magyar tolmácsként dolgozik, de délutánonként már nem vállal a külvárosokban tolmácsolást. Délelőtt béke és barátság uralkodik ezekben a kerületekben, azonban ilyenkor is ők az egyetlen „svédek”, akik a kerületben vannak, ugyanakkor esténként már a belvárosban sem lehet nyugodtan sétálni, hiszen a dílerek, és randalírozók uralják a területeket. A göteborgi Opera környékén rengeteg incidens és késelés történt már az elmúlt időben Szirányi elmondása szerint. Őt egyszer egy burkába öltözött nő lökte fel, aminek következtében eltört az orra.

Szirányi László elismerte: ő maga is bevándorló, azonban szerinte a harminc-negyven évvel ezelőtti helyzetet nem szabad összehasonlítani a mostanival. A férfi saját tapasztalatai alapján tudja elmondani, milyen a helyzet és milyen közhangulat uralkodik az országban, hiszen sem politikusok, sem a média nem számol be róla.

Az M1-nek több svédországi magyar mesélt az élményeiről és a migránshelyzetről. Egyesek szerint romlott a közbiztonság, mások szerint az ország gazdasága gyengült. Ezek miatt az interjúk miatt támadni kezdték azokat, akik az M1-nek adtak interjút.

Szirányi László azt mondta: biztos abban, hogy támadni fogják majd, azonban – ahogy fogalmazott – „túléltem a cunamit, egyszer lezuhantam egy repülőgéppel, mi történhet még?” Elmondta, hogy a politikai helyzet miatt nagyon szívesen elhagyná Svédországot, azonban a családja tartja vissza. Hozzátette: „helyesnek tartom, hogy Magyarország nem fogad be mingránsokat.”

A teljes cikk és az interjú a hirado.hu oldalon érhető el.

demokrata.hu