A brüsszeli Molenbeek negyed polgármestere beperli a Fox News amerikai televízió egyik munkatársát rágalmazás miatt, amiért rossz hírét keltette a kerületnek egyebek mellett azzal, hogy azt „a dzsihadizmus európai fővárosának nevezte” – jelentette csütörtökön a belga sajtó.
 


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

„Megbocsáthatatlan, amit  az  újságíró állít” – mondta Françoise Schepmans polgármester, aki szerint a muzulmánellenes kijelentéseiről ismert brit Katie Hopkins „meg akarja törni Molenbeeket”.
    
Hopkins pár nappal ezelőtt megszólította Schepmanst az utcán, és kérdőre vonta amiatt, hogy a helyi hatóságok nem tudták hamarabb elfogni Salah Abdeslamot, a 2015. november 13-i párizsi terrortámadások feltételezett főszervezőjét, miközben a férfi már korábban is ismert volt a bűnüldöző szervek előtt. 
    
A polgármester –  aki állítólag nem tudta, hogy egy újságíróval beszél, szavait pedig rögzítik és később közzéteszik – azt válaszolta, hogy ez nem a helyi, hanem a szövetségi rendőrség feladata lett volna.
    
A riporter másnap a Twitteren közzétett egy videót egy másik kerületben kigyulladt raktárról, és azt írta alá, hogy robbanás történt Molenbeekben, amelynek köze van az iszlám böjti hónap (ramadán) kezdetéhez.
    
„Az újságíró a dzsihadizmus európai fővárosaként hamis  képet fest Molenbeekről. Támadást intézett a negyed minden lakosa ellen, és nem hagyhatjuk, hogy ez tovább folytatódjon” – mondta a polgármester a La Derniere Heure című belga napilapnak.
    
Schepmans a per megindításának ügyét pénteken az önkormányzati képviselők elé  kívánja  terjeszteni, véleménye szerint azonban teljes egyetértés lesz a kérdésben.
    
Molenbeek azután került a nemzetközi érdeklődés középpontjába, hogy kiderült, hosszabb-rövidebb időre többen is megfordultak a negyedben a 2015-ös párizsi és az azokat követő brüsszeli merényletek elkövetői közül.