Aggodalomra ad okot és az emberi jogok megsértésének kérdését veti fel az az Európa-szerte alkalmazott gyakorlat, hogy a bevándorlókat és menedékkérőket fogva tartják megállításuk és visszaküldésük céljából – jelentette ki Nils Muiznieks, az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa nyilatkozatában.

Fotó: shutterstock.com, slavko sereda, illusztráció
Fotó: ShutterStock.com, Slavko Sereda, illusztráció

Nils Muiznieks a menekülteket általánosan „kriminalizáló”, bűnözőként kezelő európai hozzáállásra és az ezzel járó fogva tartásukra hívta fel a figyelmet. Véleménye szerint ez a gyakorlat „messzemenő beavatkozás” a bevándorlók szabadsághoz való jogaiba. A fogva tartás mentális problémákat okozhat különösen a gyermekek körében, akikben az elzárás gyakran maradandó nyomokat hagy – húzta alá a Strasbourgban ismertetett nyilatkozatban.
    
Ezért szerinte elengedhetetlen, hogy az érintett országok felhagyjanak a fogva tartás gyakorlatával, és más hatékony intézkedéseket tegyenek a migráció kezelésének érdekében.
    
„A menedékkérők és migránsok fogva tartása csak kivételes esetben lehet indokolt, és csak akkor lehet élni vele, miután a hatóságok minden más lehetőséget megvizsgáltak és arra a következtetésre jutottak, hogy nincs más hatékony intézkedés – fogalmazott Muiznieks.
    
Legfontosabb lépés, hogy minden ország jogrendjébe iktatva biztosítson egyértelmű és hatékony alternatívákat, amelyeket egyénre szabottan kell értékelni az esetleges fogva tartás elrendelése előtt – vélekedett az emberi jogi biztos.

(MTI)