Az Európába tartó illegális bevándorlókat vissza kell tudni szállítani, Orbán Viktorral a megoldást tanulmányozzuk – jelentette ki Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a kormánypárti Liga vezetője a Corriere della Sera napilapban pénteken. 

Fotók: MTI (archív)

Fotók: MTI (archív)

Matteo Salvini az interjúban elmondta, a következő napokban személyesen készül találkozni a magyar miniszterelnökkel Milánóban. „Orbánnal találkozom a szabályok megváltoztatása érdekében” – nyilatkozta Salvini a migrációs politikára utalva. 

Az olasz belügyminiszter a szicíliai Catania kikötőjében partraszállásra váró bevándorlókról nyilatkozva hangsúlyozta, nem ejtették túszul ezeket az embereket. 

„Az olaszok túszai a migránsoknak és Európának túl régóta, de ezzel a kormánnyal nem lesznek tovább, véget ér egy korszak” – jelentette ki.

Megjegyezte, a római kormányt „irritálja”, hogy az EU többszörös felszólításra sem talál megoldást a helyzetre, vagyis nem osztja szét az érkezőket a tagllamok között. Salvini kiemelte, hogy korábban az EU 35 ezer menedékkérő áthelyezését ígérte a római kormánynak, ehhez képest eddig 12 ezer embert vettek át. 

Matteo Salvini azt üzente, az EU „elfelejtheti”, hogy a következő uniós költségvetési csomagot a tagállamok egyhangúlag elfogadják. 

„A nem-kormányzati szervezetekkel (NGO) szemben sikerrel felléptünk, most az EU-t kell kényszerítenünk, hogy vállalja a rá eső részt” – mondta a római belügyi tárca vezetője. Hozzátette: Olaszország évi 6 milliárd eurót fizet be a közös európai kasszákba, de „ezért cserébe csak problémáink vannak a halászat, mezőgazdaság, idegenforgalom, kereskedelem, bankok terén”. 

Matteo Salvini kijelentette, jelenleg „nem szállíthatjuk vissza a migránsokat, de az egyezményeket és konvenciókat meg lehet változtatni”.