Nem kapott kihajózási engedélyt a barcelonai kikötői hatóságtól az Open Arms nevű civil mentőhajó, amely vissza szándékozott térni a líbiai partok közelébe – közölte hétfőn a hajót üzemeltető, Proactiva Open Arms nevű spanyol szervezet alapítója a Twitter internetes közösségi oldalon.

Fotó: MTI, archív, illusztráció

Oscar Camps „felelőtlenségnek és kegyetlenségnek” nevezte, hogy megakadályozzák őket az életmentésben. „Gyáva politikusok elindítják a halottszámlálót” – fogalmazott bejegyzésében.

Az eldiario.es spanyol internetes lap birtokába került a barcelonai kikötői főigazgatóság január 8-i keltezésű határozata, amelyben lényegében azzal indokolta a döntést, hogy a mentési zónához közeli máltai és olasz kikötők nem fogadják a mentőhajókat.

Érvelése szerint így az Open Arms sem tudja teljesíteni nemzetközi egyezményekben előírt kötelezettségét, hogy a legközelebbi biztonságos kikötőben tegye partra a tengeren bajbajutottakat.

Ráadásul a hajót sem arra tervezték, hogy „erőfeszítések árán” hosszú utakat tegyen meg a fedélzetén az előírnál jóval több emberrel – derült ki a dokumentumból, amelyben a hatóság kifejtette, hogy így mentőszervezet maga is a nemzetközi előírásokkal ellentétesen jár el.

„A mi feladatunk a tengeri szabályozás biztosítása, nem annak meghatározása, hogy kié a felelősség ebben a helyzetben” – idézte a határozatot a lap.

A főigazgatóság mindaddig fenntartja az álláspontját, amíg nem születik olyan megállapodás, amely biztosítja a kikötési lehetőséget a mentőhajók számára az érintett zónában (Olaszország, Málta). Addig pedig az Open Armsnak is alkalmazkodnia kell a körülményekhez – hangsúlyozta.

Oscar Camps az újságnak elmondta: nem lehet őket azzal vádolni, hogy megszegték az előírásokat, mert legutóbbi akciójuknál is felvették a kapcsolatot az összes – olasz, máltai, francia, tunéziai – tengeri mentési koordinációs központtal, ám azok nem válaszoltak megkeresésükre.

Az Open Arms végül a dél-spanyolországi Algecirasban köthetett ki december 28-án, fedélzetén több mint 300 emberrel, akiket a líbiai partoknál mentettek ki a Földközi-tengerből.

A hajó tavaly négy alkalommal ért partot spanyol kikötőben mentési akciója után.

A Proactiva Open Arms arra készül, hogy fellebbez a kikötői hatóság határozata ellen.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) tájékoztatása szerint a múlt évben több mint 2200-an veszítették életüket a veszélyes földközi-tengeri úton Európa felé, míg 113 ezren sikeresen keltek át.

A spanyol belügyminisztérium adatai szerint a dél-európai ország területét több mint 57 ezren érték el ezen az úton, ami 161,7 százalékos növekedés jelent az egy évvel korábbi, mintegy 22 ezerhez képest.