A Svéd Bűnmegelőzési Tanács (Brå) kutatása szerint a problémás környékeken – vagyis no-go zónákban – élő svéd nők közel fele nem érzi magát biztonságban.

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

A pénteken nyilvánosságra hozott kutatás szerint a Svédországban gyakran „sebezhető területnek” nevezett, migránsok által sűrűn lakott no-go zónákban élő nők 48 százaléka nem érzi magát biztonságban az utcán, szemben az ország egyéb részein lakó nőkkel, akiknek 30 százaléka érez így. 

A no-go zónákban élő férfiak sokkal magabiztosabbak. Közülük 22 százalék vallotta be, hogy nem érzi magát biztonságban, amely egyértelműen alacsonyabb a hölgyek arányánál, azonban jóval magasabb annál a 9 százaléknál, amelyet a férfiak körében az ország egyéb részein mértek.

Egy másik jelentős különbséget a „sebezhető területek” és az egyéb települések lakói közt a hatóságokba vetett bizalom mértékében találták: az előbbiknek mindössze 52 százaléka bízik az igazságszolgáltatásban, miközben közel 20 százalékuk állítja azt, hogy erőszakos bűncselekmény áldozata volt.