A belga szövetségi kormány menekültügyi és migrációs államtitkársága nem támogatja az ENSZ globális migrációs csomagjának aláírását – közölte a Le Soir című belga napilap szerdán.

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

„Nem fogjuk aláírni ezt a szöveget” – idézte a napilap az államtitkárság szóvivőjét.

Jan Jambon belga belügyminiszter hivatalának tájékoztatása szerint a kormány még folytatja az „érzékeny témát érintő” konzultációit, és még nem alakította ki hivatalos és végleges álláspontját a migrációs csomagot illetően.

A cikk szerint, amennyiben az Új Flamand Szövetség (N-VA) politikusa, Theo Francken által vezetett menekültügyi és migrációs államtitkárság nem támogatja a dokumentum aláírását, Charles Michel belga kormányfő nem tud eleget tenni az ENSZ szeptemberi közgyűlésén tett vállalásának, amely szerint Belgium az év végén csatlakozik az ENSZ globális migrációs csomagjához.

Az egyezményt – hivatalos nevén Globális megállapodás a biztonságos, rendezett és szabályos migrációról – a tervek szerint decemberben fogadják el az ENSZ marokkói csúcstalálkozóján. A jóváhagyás folyamatából időközben kilépett az Egyesült Államok, Ausztrália, Ausztria, Bulgária, Csehország és Magyarország, és a távozást mérlegeli például Lengyelország is.

A világszervezet 193 országa 2016 őszén egyezett meg a nem kötelező érvényű migrációs csomag elfogadásáról, amelynek célja a bevándorlás biztonságossá, legálissá tétele, az illegális migráció visszaszorítása, a jogosulatlanul érkezők kitoloncolásának felgyorsítása, illetve az integráció erősítése.