Fotó: shutterstock illusztráció

Olyan „népesedési spirálban” van Afrika, amiből semmi jó nem származhat – mondta Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán.

A docens szerint körülbelül 1,25 milliárd ember él az afrikai kontinensen, és ez a szám 2050-re megduplázódik. A népesség túlnyomó része – különösen a szubszaharai térségben – 25 éves vagy fiatalabb.

Ez a „népességfelesleg”, amelynek sem ivóvize, sem termőföldje nincs, „valamerre el fog indulni” – mondta az egyetemi oktató, hozzátéve, döntő többségük Európa felé veheti az irányt.

Kaiser Ferenc szerint míg az Egyesült Államok és Kína az afrikai népességrobbanásban a lehetőséget látja, addig Európa megközelítése sokkal kevésbé gazdasági természetű, inkább fenyegetésként éli meg azt.

Az embercsempészek Líbiában rekedt áldozatainak kimenekítését célzó „sürgős, napokon vagy heteken belül végrehajtandó evakuálási műveletek” végrehajtásáról állapodtak meg kilenc európai és afrikai ország, köztük Líbia, valamint az ENSZ, az Európai Unió és az Afrikai Unió vezetői – jelentette be szerdán Abidjanban Emmanuel Macron francia elnök. A francia kezdeményezésre megtartott tanácskozás résztvevői „egy rendkívüli sürgősségű műveletről döntöttek, annak érdekében, hogy Líbiából evakuáljanak mindenkit, aki ezt akarja. Líbia pedig beleegyezett abba, hogy beazonosítsa azokat a (menekült)táborokat, ahol a barbár jeleneteket rögzítették” – fejtette ki a francia államfő.

(MTI)