Ostobaságnak nevezte az Oroszország elleni uniós szankciókat Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes szerdán Moszkvában egy vállalkozói konferencián.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

„Amennyiben felkérnek minket, hogy támogassuk a szankciókat,  nemet fogunk mondani” – hangsúlyozta Salvini.

„Világos, hogy nincs semmi értelme fenntartani őket” – mondta.  Arra az újságírói kérdésre  válaszolva, hogy Olaszország él-e a vétó jogával a büntetőintézkedések meghosszabbítása esetén, leszögezte: „Csak egyszer játszhatjuk ki ezt a kártyát  Európában”.

„Hogy mindez mikor ér véget, azt nem tudom, de gazdasági okokról van szó, emberi jogoknak vajmi kevés köze van ehhez” – vélekedett Salvini a szankciókról.

Oroszországi látogatásáról  szólva Matteo Salvini hangsúlyozta: „Itt jobban otthon érzem magam, mint egyes európai országokban”. 

Az Európai Unió a kelet-ukrajnai válság és a Krím elcsatolása nyomán 2014-ben szankciókkal sújtotta Oroszországot. Az eddig ismételten meghosszabbított büntetőintézkedések hatálya 2019 januárjában jár le.

A júniusban hatalomra került olasz kormány többször is kifejezésre jutatta orosz-barát, s az Oroszország elleni szankciók feloldásával kapcsolatos álláspontját.