Nem sikerült megoldást találni az olasz parti őrség Diciotti nevű járőrhajójának fedélzetén tartózkodó menedékkérők ügyére az egyes uniós tagállamok pénteki brüsszeli migrációs találkozóján – közölték diplomáciai források.

Fotó: MTI/EPA/Orietta Scardino

Fotó: MTI/EPA/Orietta Scardino

Névtelenséget kérő illetékesek arról számoltak be, hogy a korábbi hírekkel ellentétben nem tizenkettő, hanem csak tíz ország képviselői voltak jelen az ülésen.

„Olaszország megoldást sürgetett a Diciotti ügyében, a többi részvevő számára azonban nem ez volt a legfontosabb kérdés, ők inkább a Földközi-tengeri mentőhajók helyzetének rendszerszintű megoldásával akartak foglalkozni, így nem sikerült egyezségre jutni” – mondta egy uniós tisztségviselő.

Az Európai Bizottság kezdeményezésére tucatnyi uniós tagország kormányának képviselői pénteken rendkívüli egyeztetést folytattak a migrációs helyzet hosszú távú kezelése érdekében. A brüsszeli testület egyik szóvivője elmondta, hogy az ülést nem kifejezetten a Diciotti-ügy miatt hívták össze, azonban reményét fejezte ki, hogy sikerül hamar megoldásra jutni.

A korábbi sajtójelentések szerint a megbeszélésen Ausztria, Belgium, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Luxemburg, Málta, Németország, Olaszország, Spanyolország és Portugália tervezett részt venni, de azt egyelőre nem tudni, hogy mely országok képviselői voltak végül jelen. Ezen államok vagy különösen érintettek vagy pedig az elmúlt hónapokban hasonló helyzetben befogadtak migránsokat, azonban az ülés minden más EU-tag számára nyitott volt.

Luigi Di Maio olasz kormányfőhelyettes csütörtökön és pénteken is hangsúlyozta: ha az EU nem lép, és nem osztja szét a parti őrség Catania kikötőjében horgonyzó hajóján tartózkodó menedékkérőket a tagországok között, Olaszország leállítja befizetéseit az uniós kasszába. A bizottság illetékes szóvivője ezzel kapcsolatosan arra kérte az érintett feleket, hogy tartózkodjanak a fenyegetőzéstől.

A Diciotti fedélzetén levő bevándorlók egyre türelmetlenebbek, többen éhségsztrájkba is kezdtek, miután már csaknem tíz napja vesztegelnek a tengeren. A 177 fős migránscsoport tagjai közül szerdán 27 kísérő nélküli kiskorúnak engedélyezték a partra szállást.