Az amerikai felsőoktatást érintő híreket és eseményeket feldolgozó Campus Reform nevű szervezet tagjai szeretnek eljárni a kampuszokra és ott különböző politikai, társadalmi kérdésekről faggatni az ezekkel kapcsolatban igen határozott véleményeket hirdető diákokat. Most éppen a szocializmus volt a téma.


Képernyőfotó: YouTube.com/CampusReform

Az új videóhoz tartozó cikkben felidézik, hogy egy 2016-os kutatás eredménye szerint a 35 évnél fiatalabb amerikaiak 53 százaléka elégedetlen a meglévő gazdasági rendszerrel és véli úgy, hogy a szocializmus jót tenne az országnak. Ugyanezen kutatás azt is kimutatta, hogy a fiatalok 45 százaléka lenne hajlandó egy nyíltan szocialista elnökjelöltet támogatni, ami a Bernie Sanders elnökjelöltsége körüli “fiatal baloldali” őrületet tekintve talán nem is olyan meglepő.
Ám érdemes megjegyezni, hogy még mindig ugyanebből a kutatásból az is kiderült: ugyanezek a fiatalok vajmi keveset tudnak olyan politikai-történelmi személyek munkásságáról, mint Sztálin vagy Che Guevara.

A Campus Reform munkatársai az Egyesült Államok fővárosában tettek fel két kérdést a diákoknak: azt akarták megtudni, az interjúalanynak tetszik-e a szocializmus, illetve azt, mi a szocializmus.

Az első kérdésre igen lelkes válaszokat adtak a fiatalok. 
Egy, a New Jersey állambéli Rutgers Egyetem pólóját viselő lány rögtön a lovak közé csapott: “Szerintem sokan azért dobálóznak ezzel a szóval, hogy megpróbáljanak félelmet kelteni, de ha az emberek megsegítése a szocializmus, akkor abszolút támogatom”. 
A többiek sem voltak kevésbé határozottak: hallhattuk, hogy “A jövőben teljes mértékben hasznára válna az országunknak”, “Jó ötlet”, vagy a választ jobban kifejtve azt, hogy “Elképzelésként, filozófiaként jó. Csak hát rossz híre van”, illetve “A javak szétosztása mindenképpen jó dolog, és szükségünk van erre Amerikában”. 
Volt aztán olyan megszólaló is, aki öntudatosan azt állította, hogy “Az összes ember számára biztosítani kell egy életszínvonalat. Alapból. Ennek egyszerűen rendelkezésre kell állnia”.

A virgonc fiatal szocializmus-rajongók láthatóan azonban kevésbé készültek fel a beugratós kérdésre, tudniillik arra, mi is az a szocializmus, amit ennyire szeretnek, de lagalábbis ők maguk hogyan definiálnák azt.
Visszatérünk hát először ismét a Rutgers-pólós lányhoz, aki kisnadrágját zavartan húzogatva és ajkait birizgálva ezt válaszolja: “Őszintén szólva ezzel a definícióval sokan dobálóznak… Nem igazán vagyok benne biztos”.
A gyenge kezdés után erős visszaesés következik, amikor több rajongó is csak a hümmögés különböző variációival tud felelni. Volt aztán “Hát… izé… ööööö… megszabadulni az Egyesült Államokban a vagyoni különbségektől” és “Nos… ööööö… az mindképpen a kormányzás egy nyitottabb formája és azt gondolom, sokkal több mindenhez tud hozzájutni sokkal több ember. Én ezt nagyjából így gondolom. Elérhetőbb és igen, egyenlőbb feltételek, igen”. Amikor ez utóbbi válaszadótól tovább érdeklődött a kérdező és azt szerette volna tudni, mindez valójában mit jelent, “Hát… Őszintén szólva nem tudom” volt a felelet.

Önök kiknek tennének fel és milyen kérdéseket?

demokrata.hu