Jottányit sem változott a lengyel álláspont a menekültátirányítás ügyében – hangsúlyozta vasárnapi Twitter-bejegyzésében Mateusz Morawiecki új lengyel kormányfő, hozzáfűzve, hogy ez a hozzáállás változatlan marad a január elejére általa tervezett kormányátalakítás után is. 


Fotó: MTI, archív, illusztráció

Lengyelország kezdettől fogva ellenzi a menekültátirányítási mechanizmust – mutatott rá Morawiecki, aki úgy látja, hogy a kvóták „egyoldalú rákényszerítése a tagállamokra a közösség elveinek tagadását” jelenti.
    
Aláhúzta: Varsó nem egyezik bele, hogy olyan „hibás javaslatokat” erőltessenek rá, amelyek a problémát nem a gyökereinél fogva oldják meg.
    
Az Európai Bizottság december elején a harmadik, bírósági szakaszba léptette a menekültkvóta elutasítása miatt Budapest és Prága mellett Varsóval szemben is megindított kötelezettségszegési eljárást. Morawiecki december végén „új nyitást” jelentett be a Brüsszel iránti politikában. Nem hivatalos jelentések szerint a december 11-én kormányfői tisztségébe beiktatott Morawiecki vízkereszt után ismerteti a kormányátalakítás további részleteit. Kommentátorok szerint ennek keretében külpolitikai stílusváltás is valószínű.
    
A menekültek befogadásának témája az utóbbi napokban elevenedett fel a lengyel sajtóban az új lengyel kormányfő édesapjának egyik sajtónyilatkozata nyomán. Kornel Morawiecki, a lengyel alsóház jelenlegi korelnöke, a rendszerváltás előtti antikommunista ellenzék legendás alakja – aki a szejmben egy kisebb, a független képviselőket tömörítő csoportosulás vezetője – a Rzeczpospolita független jobboldali napilapnak csütörtökön elmondta: Lengyelországnak az úgynevezett humanitárius folyosókat kellene megnyitnia. 
    
Ezt a megoldást – amely keretében kisebb számú menekültet, főleg betegeket, családokat fogadnának be a közel-keleti táborokból – egyes lengyel püspökök is szorgalmazzák.
    
A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) több politikusa Kornel Morawiecki szavaira reagálva kizárta, hogy Varsó változtatna migrációs politikáján.

(MTI)