A német parlament csütörtökön állásfoglalási indítványt fogadott el, amely leszögezi, hogy nem tárgyalható újra az a megállapodás, amelyet az Európai Unió (EU) és Nagy-Britannia között az utóbbi EU-ból való kiválásának (Brexit) feltételeiről.

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

A nagyrészt jelképes indítványt órákkal az előtt fogadták el, hogy megkezdődik az EU-tagországok állam- és kormányfőinek félévzáró találkozója, amelyen a Brexit- folyamat is napirenden lesz az euróövezeti reformok és a migráció mellett.

A német indítvány szerint a jelenlegihez képest „nincs olyan megállapodás, amely jobb és igazságosabb lenne mindkét fél számára. Bármiféle remény, hogy az egyezmény elutasítása annak újratárgyalásához vezethetne, csalókának kell, hogy bizonyuljon”.

„Mindenki számára világosnak kell lennie, hogy a finoman egyensúlyozott átfogó intézkedéscsomagot nem lehet újra megnyitni” – teszi hozzá.

Theresa May brit miniszterelnök kedd este érkezett Brüsszelbe, hogy az egyezménnyel kapcsolatos súlyos brit politikai aggályokat az EU vezetőivel is megvitassa.

A rendkívül erőteljes ellenállás a tartalékmegoldásnak fordítható backstop-mechanizmussal szemben alakult ki.

A backstop a Brexit feltételeiről szóló megállapodásban szerepel, és arról intézkedik, hogy szükség esetén egységes vámügyi szabályozás lép életbe az Európai Unió és az Egyesült Királyság között az ír-északír határellenőrzés újbóli bevezetésének elkerülésére.

A brit kormányfő ellen bizalmatlansági indítványt kezdeményeztek a zömmel a tory alsóházi frakció keményvonalas Brexit-táborának képviselői. Ez a frakciócsoport rendkívül elégedetlen a Brexit feltételrendszerével.

A brit miniszterelnök végül megnyerte a szerda esti bizalmi szavazást.

Heiko Maas német külügyminiszter a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádiónak csütörtökön azt mondta: megkönnyebbült, hogy a brit kormánypárt visszahőkölt attól, hogy „teljes káoszt” teremtsen a Brexit-folyamatban, egyúttal megjegyezte: továbbra is kevés esélyt lát arra, hogy jelentős engedményeket tegyenek Londonnak a Brexit-megállapodással kapcsolatosan.

Németország legfőbb üzleti lobbicsoportja szerint a brit kormánynak „nem szabad több időt elvesztegetnie”, és biztosítania kell a rendezett kilépést az EU-ból.

A Német Iparvállalatok Szövetsége (BDI) határozottan Londonra helyezte a megállapodás nélküli Brexit elkerülésének felelősségét.

Joachim Lang, a BDI főigazgatója felszólította a „felelősöket Londonban, hogy a lehető leghamarabb szervezzék meg a többséget annak érdekében, hogy elkerüljék a megállapodás nélküli Brexitet”.

„Máskülönben a vállalatok kénytelenek lesznek előrehaladni az Egyesült Királyság EU-ból történő rendezetlen kiválása esetén szükséges sürgősségi intézkedések végrehajtásával” – mondta.

Lang szerint a kilépési megállapodás, amelynek Nagy-Britanniában való elfogadtatásával jelenleg is küzd May, „segíteni fog csökkenteni a károkat a Csatorna (La Manche-csatorna) mindkét oldalán”.