A német nagyvárosok lakói naponta találják szembe magukat a bűnözés valamilyen formájával, amelyek már jó ideje hozzátartoznak az ottani mindennapokhoz. Németországban az összeomlás szélén a közrend. Hiába a hamis, megszépített bűnügyi adatok, az elkendőzött tények, az emberek félnek.

Verekedés, késelés, testi sértés, gyilkosság, lopás, rablás, szexuális molesztálás, erőszak, garázdaság. Bezárkózás, félelem. A német mindennapok. A berlini Spree­wald Általános Iskolában például egy év alatt több mint 30 erőszakos incidens történt. A támadások a diákok és tanárok ellen irányultak, ezért szükség volt egy biztonsági őrre, aki reggel fél nyolctól délután négyig szolgálatban van.

– Az elmúlt évben annyi erőszakos cselekményre került sor, hogy muszáj volt meghoznunk ezt a döntést – mondta az iskola igazgatója, Doris Unzeit a Bild című lapnak.

Az összetűzésekben a diákokon és a tanárokon kívül sokszor a szülők is részt vettek. Az iskola biztonságára 1719 eurót fognak költeni hetente. Az igazgató azt reméli, hogy a városi tanács állja majd a költséget.

A közparkokban nyíltan folyik a kábítószer-kereskedelem, a parkokat elfoglalták a migránsok. Kosz, szemét mindenfelé, a gondozott virágágyak helyén eldobált sörösdobozok, csikkek éktelenkednek. Összetört padok, garázdaság nyomai. A villamosokon már régóta nincs ellenőr, annál több a migráns, és persze a lesütött szem, mert az ösztön arra int, ne teremts szemkontaktust. Megúszni, sietni, hazaérni, bezárkózni, mert nem tudni, ki a barát és ki az ellenség. Az emberek nem vallják be, de félnek. A félelmük kettős: egyrészt nem szeretnének erőszakos bűncselekmény áldozatává válni, másrészt attól tartanak, hogy rájuk sütik a szélsőségesség vagy a rasszizmus bélyegét, ha ki merik mondani a véleményüket, ha nyíltan beszélnek a körülöttük uralkodó közállapotokról, ha kimutatják a migránsokkal szembeni félelmüket és ellenérzésüket.

Közben már nem csak a Facebook cenzúráz, a német sajtóból is száműztek minden olyan konkrét tudósítást, ami a migránsok által elkövetett bűncselekményekről számol be. A rendőrségi tudósításokban többnyire nem szerepel az elkövető származása. Helyette statisztikák tömkelegét találjuk, amelyek azt hivatottak bizonyítani, hogy nem is olyan rossz a helyzet. Szociológusi fejtegetéseket olvashatunk például arról, hogy milyen félelmekkel és mennyi frusztrációval kell szembenézniük a hosszú utat megtett, háborúból menekült migránsoknak, és milyen nehéz nekik beilleszkedni egy idegen közegbe.

Csak az alternatív médiából ismerhetjük meg, hogy éli meg egy átlagos polgár ezeket a változásokat, és miért nem fordulnak a nyilvánossághoz. Egy, a neve elhallgatását kérő berlini rendőr a közelmúltban nyilatkozott az egyik Romániában szerkesztett német nyelvű internetes újságnak, és megdöbbentő állapotokról számolt be.

Berlinben, a rendőrségen működik egy belső információs rendszer (intranet), amelyhez csak egy kiválasztott körnek van hozzáférési joga. Itt aktuális esetekről, statisztikákról és őrizetbe vételekről lehet tájékozódni. Adatok, nevek, elkövetők fényképei, a bűncselekmények típusai követhetők nyomon. Az információk egy részét azonban már erről a belső használatra szánt intranetről is törölték. Ilyen volt az az eset az egyik menekültszállón, ahol megerőszakoltak egy kiskorú fiút. A hír néhány napig volt fenn, azután letörölték.

A berlini rendőr viszont a saját esetéről pontosan tudott: egy hölgy elaludt napozás közben, és arra ébredt, hogy egy meztelen arab férfi fekszik rajta és meg akarja erőszakolni. Védekezni próbált, de olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy kórházba került. Az elkövetőt elfogták, de nem sokkal később ismét szabadlábra került. Ezt a hírt is hiába keresnénk a német médiában. Nyilvánosságra nem került, de még a rendőrség belső információs rendszeréről is törölték.

Akárcsak azt a turisták ellen elkövetett rablótámadást, amely késeléssel végződött. Az elkövetők személyleírása: arab kinézetű férfiak. Ám a berlini rendőrség közleménye ezt az esetet sem tartalmazta. Elmaradt az azonnali rendőri intézkedés, a helyszínelés, a nyomrögzítés abban az esetben is, amikor egy férfit hátba támadtak és 19 késszúrással megsebesítettek Berlinben. A sértett túlélte a támadást, az őrizetbe vett három gyanúsítottat viszont már másnap szabadlábra helyezték.

A rendőr azt állítja, a statisztikák nem a valóságot tükrözik. A nyilvánvaló gyilkossági kísérleteket például rendszeresen enyhébbnek, testi sértésnek titulálják. Erre példa az az eset, amikor egy migránsok közti vita odáig fajult, hogy az elkövető rövid távollét után egy pisztollyal tért vissza, és hasba lőtte áldozatát, akit életveszélyes sérüléssel szállították kórházba. Ez egyértelmű gyilkossági kísérlet, a rendőrség statisztikájában azonban súlyos testi sértésként szerepel.

Egy sor megerőszakolást nyilván sem tart a rendőrségi intranet, nem is foglalkoznak vele, csak az alternatív médiában vagy a közösségi oldalakon jelenik meg egy néhány soros hír, de már egy ideje ott sem, mert eltávolítják a nemkívánatos tartalmat. A migrációs áradat kezdetén a német rendőrségi szakszervezet a rend­őrök munkaterhelésének csökkentéseként állította be, hogy nem kell intézkedniük az illegális határátlépés, valamint az illegális tartózkodás miatt. Ez azonban valójában nem volt egyéb, mint a bűncselekmények eltussolása, tudatos elfedése, nyílt út az illegális bevándorlók előtt.

Erre utal egy olyan belső rendőrségi utasítás, amely kikerült a világhálóra. A dokumentum 2017. július 13-án kelt Észak-Rajna–Vesztfáliában. Arra utasítja a rendőrtiszteket, hogy ne adjanak ki információkat a médiának abban az esetben, ha a bűncselekményt migráns, menedékkérő vagy migrációs hátterű személy követi el.

Ráadásul: a bejegyzés kiradírozható legyen!

„Amennyiben felsőbb utasítás nem áll rendelkezésre, az őrizetbe vételi jegyzőkönyvet és minden más iratot ceruzával kell kitölteni, hogy lehetőség legyen egy későbbi helyesbítésre” – áll a rendőrtiszteknek szóló utasítás szövegében.

Az esetekről a német rendőrök általában nem beszélnek, mert félnek, hogy elveszítik a munkájukat, az egzisztenciájukat. Pedig Berlinben már a törvényes rend szétesése fenyeget. A város erőszakba és bűnözésbe süllyedt, Berlin több kerülete no-go zóna, amit tanácsos messze elkerülni. Ám erről nem szabad beszélni, és vigyázni kell, hogy az eseteknek nyomuk ne maradjon.

A Német Bírói Egyesület (DRB) egyik rendezvényéről kiszivárgott, hogy a lopásokat már nem is tartják nyilván, még akkor sem, ha a bűncselekmények rablással vagy bűnismétléssel párosulnak. Az áruházi lopások miatt tett feljelentésekre a rendőrség már nem vezényel ki rendőröket. Így aztán a rendőrségi beszámolókban sincs nyomuk, és nem számítanak bele a bűnügyi statisztikákba sem. Közben a bolti eladók és a vevők is rettegnek: mindennapos jelenség, hogy a migránsok lecsapnak a kifizetett árukra a pénztárnál. Amíg a vásárló fizet, az árut bepakolják a saját kosarukba, és távoznak. A biztonsági őr tehetetlen, örül, ha megússza, eszében sincs beavatkozni. Közben a rendőrségi szóvivő „csökkenő bűnözésről és a bűnözési statisztikák javulásáról” számol be. Aki ennek az ellenkezőjét tapasztalja, az azt kockáztatja, hogy rásütik a rasszista vagy jobboldali populista bélyeget.

Münchenben sem jobb a helyzet. Egy ottani rendőr is a mesterségesen megszépített statisztikákról számolt be. A müncheni főpályaudvar környékén rendszeresen megerőszakolják vagy szexuálisan molesztálják a nőket, miközben a statisztikákból ezek az esetek nem köszönnek vissza.

Az sem ritka, hogy egyes bűncselekményekre jóval később derül fény. Arról az esetről is csak most számoltak be, ami még 2017 nyarán történt Dessauban. Egy 56 éves asszonyt brutálisan megvert és megerőszakolt négy afrikai bevándorló. Az asszony épp visszaváltható üvegeket gyűjtött a kukákból (a jóléti Németországban nem ritka az ilyenfajta jövedelemkiegészítés), amikor rátámadt a négy afrikai férfi. A nő maradandó fizikai és pszichés sérüléseket szenvedett.

Március elején újabb brutális gyilkosság borzolta a kedélyeket. Különös kegyetlenséggel kivégezték a 14 éves sportolót, Keira Grosst. Az első rendőrségi jelentésből csak annyi derül ki, hogy megöltek egy fiatalkorút a lakásában. A bűncselekmény oka még tisztázatlan. Csak a helyi lapból tudható meg ennél valamivel több: az édesanyja talált rá összevissza szurkált lányára a gyerekszobában. A mentőre, a sürgősségi ügyeletre több mint egy órán át hiába várt. Kétségbeesetten telefonált, de nem jött a segítség. Végül feladta. Nem tudta megmenteni a lánya életét. A házban lakók arról számoltak be, hogy egy arab kinézetű férfi távozott Keiráék lakásából. Keirát vélhetően azért ölte meg volt barátja, mert szakítani akart vele. Maria és Mia után Keira volt a harmadik ilyen áldozat. Édesanyja idegösszeomlást kapott, a gyilkosság óta sokkos állapotban van.

Naponta átlag hét késes támadás történik Berlinben, írta a Berliner Morgenpost című német lap a tartományi rangú főváros kormányának adataira hivatkozva. A kormányzati adatok szerint tavaly 560 esetben 21 évesnél fiatalabb volt a feltételezett elkövető, 80 esetben pedig 14 évesnél fiatalabb, vagyis gyerek. A pokoli közállapotok az eddig még nyugodtnak hitt Bécsben is felütötték a fejüket. Egy hét alatt öt késelés…

Néhány napja újabb kiskorú esett áldozatul, egy 17 éves lány Flensburgban. A gyilkossággal egy 18 éves afgán fiatalt gyanúsítanak. A flensburgi ügyészség szerint a feltételezett elkövető 2015-ben érkezett Németországba, kísérő nélküli kiskorúként. A szomszédok szerint az áldozat az utóbbi időben megváltozott, fejkendőt kezdett hordani. A lányt a múlt hétfőn szúrt sérülések miatt látták el a kiérkező mentők, de az életét már nem tudták megmenteni.

Egy afgán férfi Allah akbar (Allah a legnagyobb) felkiáltással akart rátámadni Angela Merkelre, amikor a negyedszerre is kancellárrá választott politikus múlt szerdán elhagyta a Bundestag épületét. Merkel az épület egyik oldalsó kijáratán távozott, amikor a férfi rátámadt, de a kancellár testőrei az utolsó pillanatban leteperték. Az afgán férfi, amikor elvezették, csak mosolygott. Ő tudta, miért.

Hernádi Zsuzsa