Eltér a német és a szlovák kormány véleménye a migráció számos kérdésével kapcsolatban, de az Európai Unió (EU) júniusi csúcstalálkozójára készülve továbbra is szoros egyeztetést folytat majd egymással – mondta Angela Merkel német kancellár szerdán Berlinben a szlovák kormányfővel folytatott megbeszélése után.

Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan

Peter Pellegrinivel tartott tájékoztatóján kiemelte: „fontos, hogy az emberek lássák, hogy megoldjuk a dolgokat”, és az is, hogy „vegyük komolyan egymást”, és „dolgozzunk többet az ösztönzés eszközével”.

Angela Merkel hozzátette: Németország és Szlovákia egyetért abban, hogy meg kell védeni az EU külső határát és együtt kell működni az EU-n kívüli országokkal, és Szlovákia ezeken a területeken nagyon intenzív munkát végez.

A szlovák miniszterelnök kiemelte, hogy országa továbbra is teljesíti az EU- és a NATO-tagságból fakadó kötelezettségeit. Hozzátette, hogy hivatalos látogatásra meghívta a német kancellárt Pozsonyba az év második felére, amikor Szlovákia lesz a V4-csoport soros elnöke.

MTI