Egy ország vezetőinek a saját nemzetük, polgáraik érdekeit kell szem előtt tartaniuk. Úgy látom, hogy ez Magyarországon százszázalékosan meg is valósul. Nemzeti politikát folytatnak. Olaszországban viszont ez nincs így – mondta a Demokratának Nicola Buonsante. Az észak-olasz Borgo San Giovanni polgármesterével az olaszországi migránshelyzetről beszélgettünk.

– Ahogy Olaszország más részein, nálunk is élnek törvényes körülmények között érkezett, beilleszkedett, törvénytisztelő bevándorlók, akikkel semmi gond nincs. Csakhogy tavaly ősz óta folyamatosan közel háromtucatnyi migráns tartózkodik a településünkön, akikről ez sajnos nem mondható el – mondta Nicola Buonsante. – A városvezetőknek nincs nagy döntési szabadságuk abban, hogy a településükre jöhetnek-e migránsok. A helyi prefektúrák, esetünkben Lodi város prefektusa nyilatkozatra kérte a polgármestereket, tudnak-e fogadni embereket, és ha igen, mennyit. Amennyiben nemleges választ kaptak, a prefektúra pályázatot írt ki. Bárki jelentkezhetett, és ha megfelelt a követelményeknek, akkor fogadhatta a migránsokat – nyilatkozta a Demokratának a polgármester, aki beszélt arról, mennyi pénzt kapnak Olaszországban a migránsokat ellátó szervezetek, milyen problémákkal kell megküzdeniük a településeknek, s hogy mi aggasztja leginkább a jövővel kapcsolatban.

Lapunk szerdai számában emellett interjút olvashatnak Földi Lászlóval a lehetséges zavarkeltő akciókról, foglalkozunk azzal is, milyen hatással van a terrorveszély az idegenforgalomra, hatoldalas összeállításunkban pedig az Erzsébetvárosban élők és turisták érdekellentétei, a buliturizmus előnyei és hátrányai kerülnek terítékre.

A Demokrata augusztus 23-tól kapható az újságárusoknál.