Fotó: shutterstock.com

A Fidesz esetleges kizárása az Európai Néppártból a jelenlegi európai politikai erőviszonyok teljes átalakulásához vezethet. Egy egységes, bevándorlásellenes EP-frakció erős ellenzékben dominóhatást indítana el, és elsőként épp az arculatát vesztő Európai Néppártot temetné maga alá.

Fotó: shutterstock.com

„Bár én inkább a Néppárt átalakítását, megreformálását szeretném elérni, például, hogy helye legyen benne a bevándorlásellenes erőknek is, mint amilyenek mi vagyunk, de ha valami új dolgot kell kezdeni, akkor nyilván az első hely, ahol tárgyalni fogunk, az Lengyelország” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök annak kapcsán, hogy ha nem sikerül rendezni a Fidesz és az Európai Néppárt vitáját, akkor az Európai Néppárt szavazással dönthet a Fidesz kizárásáról.

Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője és az EP-választás csúcsjelöltje a plakátkampány leállítását, illetve a CEU maradását követeli, továbbá azt, hogy Orbán Viktor kérjen bocsánatot azoktól, akiket megsértett a plakátkampánnyal. Ha a Fideszt kizárják, felmerül a lehetősége annak, hogy Orbán Viktor vezetésével a bevándorlásellenes erők szorosabbra fűzik az együttműködésüket, és létrehoznak egy patrióta EP-frakciót. A Demokrata számításai szerint egy ilyen tömörülés a legerősebb ellenzéki EP-képviselőcsoport lehetne, amely kezdetben magára maradna: a globalista pártok külön-külön nem, de együtt még mindig többségben vannak.

A táblázat a Demokrata kutatásai alapján készült. Az országok súlyuk szerint csökkenő sorrendben szerepelnek, a delegálható EP-képviselők száma a britek kilépése után érvényes adatokat tartalmazza. A bevándorlásellenes pártok által megszerezhető mandátumok becsült értékek, amelyeknél figyelembe vettük a legutolsó parlamenti választásokon elért eredményüket, a közvélemény-kutatási adatokat, valamint a pártokról szóló legfrissebb híreket.

Jelenleg a Néppártnak 217 mandátuma van, amely a Fidesz kizárása esetén eleve 205-re csökken. Ám a közvélemény-kutatások a májusi EP-választásokra ennél jóval kevesebbet mérnek a Néppártnak. Ha most vasárnap lennének a választások, az Európai Néppárt képviselőcsoportja már nagyjából csak 170-180 fős lenne. Az Európai Szocialisták körülbelül 120 mandátummal rendelkeznének. A Liberálisok 122 mandátumot, az Európai Zöldek 50-60 mandátumot tudhatnának magukénak. Az Európai Egységes Baloldal körülbelül 60 hellyel számolhat.

Ha létrejönne az egységes patrióta-bevándorlásellenes képviselőcsoport, a bevándorlásellenes erőké lehetne a legnagyobb ellenzéki EP-frakció 168 mandátummal. A mai erőviszonyok alapján az egyre inkább centrista-globalista Néppárt a Szocialistákkal, a Liberálisokkal és a Zöldekkel összefogva azonban még mindig erős többséggel rendelkezne.

Kérdés azonban, hogy mit lépnének a bevándorlásellenes erők összefogására a Néppárton belül azok a pártok, amelyek a Fideszhez hasonlóan bevándorlásellenesek, és ellenzik a Fidesz kizárását. Ha ők is követnék a Fideszt, elindulhat egy olyan lavina, amely végül épp a Néppártot temetné maga alá.