Fotó:Shutterstock iusztráció

Németországban két évvel ezelőtt több száz nő fordult a rendőrséghez, mert szexuálisan zaklatták vagy meglopták őket a szilveszteri tömegben migránsok Kölnben és több német nagyvárosban – írta meg az Origo.

Berlinben az idén ennek elkerülése érdekében átveszik a müncheni Oktoberfesten sikerrel alkalmazott megoldást, és nagyméretű sátrakból álló biztonsági övezetet alakítanak ki nőknek a világ legnagyobb szilveszteri bulijaként is emlegetett belvárosi szabadtéri rendezvény területén. A német főváros jelképeként számon tartott Brandenburgi kapunál felállított sátorban a városi krízisintervenciós szolgálat szakemberei nyújtanak segítséget az esetleg szexuális zaklatás áldozatául eső nőknek.

A rendezvény szervezői elmondták, hogy a létesítmény felállítását a berlini rendőrség szorgalmazta. Más biztonsági óvintézkedéseket is életbe léptetnek, például betonoszlopokat állítanak fel egy esetleges tömeges gázolásos merénylet elkerülése érdekében, valamint a belépőkapuknál tüzetesen átvizsgálják a csomagokat.

A biztonsági előírásokat két éve, a 2015. novemberi párizsi terrormerénylet után jelentősen megszigorították. Szúró-vágó eszközöket, palackot, esernyőt azelőtt sem lehetett bevinni, újabban pedig nagyobb táskát, bőröndöt hátizsákot is a rendezvény heyszínén kívkell hagyni. Tavaly szilveszterkor a rendőrség páncéozott járművekkel zárta le a bejáratokhoz vezető utcákat, az ünneplők közé pedig gépkarabéyos rendőrök vegyltek. Véhetően idén is több száz egyenruhás és civil ruhás rendőrietve biztonsági őrök dogoznak majd.

A nők védelme mellett a terrorveszély kezelése jelent komoly kihívást a német nagyvárosokban, a szabadtéri rendezvényeken mindenhol komoly készültségre lehet számítani. Hessen tartományban például mind a hét rendőr-főkapitányságon különleges bevetési egységek állnak majd készenlétben, míg a nagyvárosok többségében kordonokkal veszik körül a rendezvények területét a gázolásos merényletek megakadáyozása érdekében pedig beton terelő elemeket helyeznek el a bejáratoknál. Ehhez csak Frankfurtban négyszáz tonna betont használtak fel a rendőrség beszámolója szerint.

(origo.hu, demokrata.hu)