Az új generációk sokarcú világa belépett a püspökök közé, az egyháznak ismernie kell az őt körülvevő valóságot – mondta Ferenc pápa a fiatalokról szóló vatikáni szinódus lezárása után vasárnap délben.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Fotó: shutterstock.com, archív

Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában bemutatott misével zárta le a XV. rendes szinódust, amelynek középpontjában a fiatalok álltak.

A bazilika főoltáránál Lorenzo Baldisseri bíboros, szinódusi főtitkár a kontinenseket képviselő fiatalok gyűrűjében felolvasta a szinódusi atyáknak a világ fiataljaihoz intézett levelét. Kijelentette, a szinóduson a jelent és a jövőt képviselő fiatal generáció öröme, reményei, panaszai, szorongásai, nyugtalansága jutott felszínre. A levél szerint az egyháznak szüksége van a fiatalok lelkesedésére, közelségére és bizalmára is: „a mi gyengeségeink ne bátortalanítsanak el benneteket, törékenységünk és bűneink ne akadályozzák bizalmatokat”.

A mise után mondott beszédében Ferenc pápa kijelentette, a három hétig tartó püspöki tanácskozás során a világ különböző részein élő fiatalok élete és problémái kerültek felszínre. Ferenc pápa megjegyezte, a szinódus elsősorban a „meghallgatásról” szólt: „az egyház megpróbálta a valóságot olvasni, korunk jeleit megragadni”.

A pápa a mai fiatalokat érintő kihívások között a digitális világot, a migráció jelenségét, a testiség és a szexualitás érzékelését, a háborúk és erőszak drámáját említette. Kijelentette: a fiatalok szinódusának eredményei máris érezhetők, „jó szüret volt és jó bort ígér”.

Hangsúlyozta, hogy a püspöki tanácskozás célja nem kizárólag egy szinódusi dokumentum lefektetése volt, hanem a fiatalabb és idősebb generációk közti közös munka, egy új hozzáállás kialakítása, amelynek segítségével az egyház döntéseivel közelebb kerül a valósághoz.

Ferenc pápa délben mondott beszédében embertelen erőszakos cselekedetnek nevezte és élesen elítélte az egyesült államokbeli Pittsburgh egyik zsinagógájában szombaton történt, tizenegy életet követelő lövöldözést. A pápa az Úr segítségét kérte a társadalmunkban érezhető „gyűlöletgócok” eloltására.

Az október 3-án kezdődött, A fiatalok, a hit és a hivatástisztázás című szinódus zárójelentését szombat este közölte a Vatikán. A dokumentum többek között a nők egyházi szerepének kiterjesztését, a melegek egyházi életbe való bevonását és a szexuális visszaélésekkel szembeni erélyesebb fellépést szorgalmazza. A 167 fejezetet tartalmazó dokumentum a modern társadalmakat érintő számos kérdéssel foglalkozik a migrációtól kezdve a virtuális valóság veszélyén át, és olyan kényes témákat is érint, mint a melegek helyzete vagy az egyházat megrázó pedofilbotrányok.

Ez volt a harmadik szinódus, amelyet Ferenc pápa hívott össze a családról 2014 októberében tartott rendkívüli, majd a 2015 októberében rendezett rendes szinódus után. Egyházi gyakorlat szerint a szinódus zárójelentését a püspökök átadták a pápának, aki a következő hónapokban pápai dokumentummal erősíti meg vagy egészíti ki a szinódus eredményeit.