Nőtt az antiszemitizmus a migrációs válság kezdete óta Európa több nyugat- és észak-európai országban a Migrációkutató Intézet legfrissebb kutatása szerint – mondta Veszprémy László Bernát, az intézet kutatója az M1 aktuális csatornán hétfőn.

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Hozzátette: azt vizsgálták, hogy a hivatalos statisztikákban milyen arányban reprezentáltak a bevándorlók az antiszemita atrocitások elkövetői között Franciaországban, az Egyesült Királyságban, Németországban, Hollandiában, Svédországban, Norvégiában és Dániában.

Kiemelte: az elemzések azt mutatják, hogy a vizsgált országokban az antiszemita incidensek elkövetőinek jelentős része, esetenként többsége muzulmán hátterű támadó volt.

Elmondta: Svédországon kívül mindegyik országról elmondható, hogy a 2014-es gázai konfliktus évében minden addigi – és azt követő – évet meghaladó számú antiszemita indíttatású atrocitás történt. Ebben az évben elsősorban a bevándorló hátterű emberek által elkövetett támadások száma nőtt meg a témával foglalkozó brit kutatók szerint – jegyezte meg Veszprémy László Bernát.