Nem a nyomásgyakorlás, hanem a meggyőzés útján kell előrelépni az Európai Unió új menekültügyi rendszere felé – mondta Angela Merkel német kancellár pénteken Berlinben a svéd miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után.
 

Fotó: MTI/EPA/Omer Messinger


Fotó: MTI/EPA/Omer Messinger

Stefan Löfvennel tartott tájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a két ország hasonlóan közelíti meg a menekültügyet, azt az elvet vallják, hogy a védelemre szoruló embereket be kell illeszteni a társadalomba és a munkaerőpiacra, a védelemre nem szoruló embereket pedig vissza kell juttatni hazájukba.
    
A menekültkvótákkal kapcsolatban – kérdésre válaszolva – leszögezte, hogy a meggyőzésre kell építeni, és lehetőleg júniusig meg kell állapodni az új rendszerről, amelynek a tagállamok közötti szolidaritás alapján része a terhek méltányos elosztása. 
    
Mint mondta, Olaszországot nagy kihívás elé állítja a Líbiából az EU felé irányuló illegális migráció, és ennek egyedüli oka az ország földrajzi elhelyezkedése. „Szerintem ha szolidárisak vagyunk egymással, akkor ebben a helyzetben segítenünk kell egy olyan tagállamnak, mint Olaszország, és mindenkinek fel kell kínálnia a segítséget”.
    
Azonban „a méltányos tehermegosztás nem jelenti azt, hogy mindenkinek ugyanaz a feladata”, a feladatokat „meg kell beszélnünk egymással” – tette hozzá Angela Merkel.
    
A svéd kormányfő kiemelte, hogy olyan rendszert kell fölépíteni, amelyben valamennyi tagállam részt vesz, mert nyilvánvaló, hogy a menekültügy az összes tagállamot érinti. A rendszer első fő eleme az EU környezetében lévő térségek, köztük Afrika és Törökország támogatása, a második pedig az EU külső határának megfelelő védelme. A harmadik elem az EU-ban tartózkodó menekültek elosztása, ebben is mindenkinek részt kell vennie – mondta Stefan Löfven, hozzátéve, hogy az ügyben egyre nagyobb „kompromisszumkészséget” tapasztal.

(MTI)