Az amerikai igazságügyi minisztérium azt próbálja kideríteni, a Clinton Alapítvány (Clinton Foundation) részt vett-e bármiféle törvényellenes politikai aktusban abban az időben, amikor Hillary Clinton külügyminiszter volt – állítja a The Hill.

Fotó: shutterstock.com, archív


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Az Arkansas állambéli Little Rockban – az alapítvány szülővárosában – dolgozó FBI-ügynökök múlt hónapban már legalább egy tanút kihallgattak az ügyben, és arra lehet számítani, hogy az elkövetkezendő hetekben egyre nagyobb lesz majd a mozgolódás.

A The Hillnek az ügyben nevük elhallgatása mellett nyilatkozó tisztviselők azt mondták, a nyomozás azt hivatott kideríteni, vajon a Clinton-klán ígért, illetve tett-e politikai szívességeket az alapítványuknak adományozott pénzért cserébe, és megtörtént-e, hogy adományozók kormányzati szintű “köszönetért” cserébe ajánlottak pénzügyi támogatást. Szintén megvizsgálhatják azt, hogy adómentességet élvező vagyonrészt felhasználtak-e személyes vagy politikai célokra, és az alapítvány a vonatkozó adótörvényeknek megfelelően működött-e.

Egy, a Szövetségi Nyomozó Iroda (Federal Bureau of Investigation, FBI) által nemrégiben kihallgatott tanú azt mondta, az őt faggató ügynökök Little Rockból érkeztek, és kérdéseikkel elsősorban a Hillary Clinton külügyminisztersége alatt meghozott kormányzati döntésekre és a Clinton-féle jogi személyek számára ajánlott adományokra összpontosítottak.

A The Hill megkereste az FBI Little Rocki-i irodáját, akik a washingtoni FBI-központhoz irányították őket, ott azonban nem nyilatkoztak az ügyről. Szintén nem reagált egyelőre az internetes portál megkeresésére Nick Merrill, Hillary Clinton egyik szóvivője, ám ő korábban azt mondta a hírmagazinnak, hogy a Clinton-klán tagjai soha nem adtak el kormányzati döntéseket adományokért cserébe, és hogy az ezzel kapcsolatos találgatások csupán “a konzervatív oldal figyelemelterelési” kísérletei.

A The Wall Street Journal 2017 végén azt állította, hogy több FBI-iroda, köztük a Little Rock-ban található is, már több mint egy éve gyűjt információt a Clinton Alapítvánnyal kapcsolatban, emlékeztet a The Hill írása.

(SVÁ)