A líbiai haditengerészet járőrhajót kapott az olasz parti őrségtől, amely ezzel támogatja a földközi-tengeri illegális tevékenységek megfékezését – jelentették be az észak-afrikai ország tisztségviselői vasárnap.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

„A líbiai parti őrségnek a tripoli haditengerészeti támaszponton átadták a Fezzán nevű olasz gyártmányú hajót, amely 27 méter hosszú és 7 méter széles” – közölte a líbiai haditengerészet.

A járművet 14 tengerészből álló legénységével a közlés szerint járőrözésre, megfigyelésre, valamint az illegális migráció és a csempészet megakadályozására fogják használni.

„Ez egy újabb lépés az olasz-líbiai partnerségben, hogy biztonságosabbá és stabilabbá tegyék az (észak-afrikai) országot” – közölte az olasz nagykövetség Tripoliban.

Szalim Erhuma, a líbiai haditengerészet parancsnoka áprilisban egyeztetett a tripoli Abu Sitta bázison olasz kollégájával, Valter Girardellivel az illegális bevándorlás elleni fellépésről, valamint a parti őrség kiképzéséről. A két katonai tisztségviselő megvitatta a líbiai haditengerészeti egységek folyamatos karbantartásának, illetve a menekültáradat feltartóztatására a fokozott együttműködés szükségességét.

Az olasz haditengerészet a többi között azzal nyújt támogatást a líbiai haditengerészetnek, hogy segít karban tartani hajóit, s a Földközi-tengeren bajba jutott menedékkérők mentésében közreműködik.