Az olasz gazdasági minisztérium cáfolta csütörtökön a kínai Huawei és ZTE vállalatok  5G mobilhálózati fejlesztési tenderekből való kizárásáról megjelent sajtójelentéseket. 

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Az olasz La Stampa lap meg nem nevezett belső forrásokra hivatkozó beszámolója szerint az olasz kormány az amerikai nyomásnak engedve kész kötbérfizetési kötelezettség alól mentesítő szerződési záradékokra hivatkozva felmondani a kínai cégekkel már létrejött hálózatfejlesztési együttműködéseket. 

A római gazdasági minisztérium csütörtöki közleménye viszont leszögezte, hogy semmi ilyen jellegű intézkedést nem áll szándékukban meghozni. A közlemény hangsúlyozza, hogy a nemzetbiztonsági szempontok természetesen mindig prioritást élveznek.

„Amennyiben bármilyen biztonsági probléma merülne fel, a minisztérium azonnal értékelni fogja a helyzetet. Ilyesmire azonban még nem volt szükség.” – közölték.

Az olasz Telecom Italia mobilszolgáltató már korábban bejelentette, hogy mindaddig folytatja a már fennálló együttműködését a Huawei céggel, amíg a kormány ennek ellenkezőjére nem utasítja. 

A TIM olasz távközlési szolgáltató optikai szálas internet szolgáltatásának 10 százalékában használ Huawei berendezéseket. A Fastweb internet szolgáltató tagja egy konzorciumnak, amely a Huawei részvételével tesztel 5G hálózati berendezéseket. A Vodafone is együttműködik a Huawei céggel 5G mobil hálózati tesztekben Milánóban. Az Open Fiber és Wind Tre olasz szolgáltatók a ZTE vállalattal tesztelnek 5G hálózati rendszereket.