Orbán Viktor, az európai vezető címmel közöl jegyzetet kedden a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap. 

Fotó: MTI/Veres Nándor

Fotó: MTI/Veres Nándor

A magyar miniszterelnök, aki négy éve Tusnádfürdőn elismerését fejezte ki a tekintélyelvű vezetők (Putyin, Erdogan) iránt, az idei nyári szezonban ismét kisebb vihart kavart, amikor megjósolta a liberális demokrácia végét az Európai Unióban és az „illiberális kereszténydemokrácia” irányába való elmozdulást a jövő májusi európai választásokon.

„Orbán Európával szemben provokatőr, aki a kés élén táncol” – jegyzi meg Martin Ehl, a szerző, a tekintélyes jobboldali liberális újság külpolitikai rovatvezetője. 

Emlékeztetett Orbán választási sikereire és arra, hogy a magyar miniszterelnök folyamatos bírálója az Európai Bizottságnak. 

Az újság szerint Orbán „érzi, hogy esélye van elérni azt, amiről hosszú ideje álmodozik: hogy európai formátumú vezetővé váljon, és az EU-t saját képére, a nemzetállamok szabadabb szövetségévé alakítsa át”. 

Orbán ezért üdvözölte Steve Bannonnak, az amerikai populisták vezérének projektjét, hogy a jobboldali populisták a jövő évi európai választásokon fogjanak össze – olvasható a cikkben. 

Ha Orbán a jövő évi európai parlamenti választásokat valóban a Tusnádfürdőn elhangzottak szellemében mint Európa új arculatáról folyó küzdelmet fogja kezelni, akkor az új fontos impulzust adna az európai voksolásnak, és új választókat szólíthatnának meg. Ugyanakkor a jelenlegi európai elitnek erőteljesen el kellene mozdulnia a jobb teljesítmény irányában, ha Orbánt le akarja győzni.

„Máskülönben Orbánnak az ő álmával valóban esélye van a sikerre” – zárja jegyzetét a cseh Hopodárské Noviny.