Őrizetbe vett a terrorizmus elleni olasz nyomozóhatóság (Digos) egy fiatal szíriai férfit Genova városában – közölte az olasz rendőrség szerdán Twitteren.

Képernyőfotó: https://twitter.com/poliziadistato

A hatóság közleménye szerint a férfi dzsihadista harcosokat toborzott.

A 23 éves szíriai állampolgár családjával a lombardiai Varese városában élt. Rendőrségi információk szerint vissza akart térni Szíriába, hogy csatlakozzon a közelmúltig an-Nuszra Front néven ismert szervezethez, amely az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózathoz kötődött, nemrégiben azonban szakított az al-Kaidával és Dzsabhat Fatah as-Samra változtatta a nevét.

A fiatalember öt másik, szintén Olaszországban élő bevándorlóval tartotta a kapcsolatot Genova és Rapallo városokban: lakásaikban házkutatást tartottak, és a Digos ellenőrizte a két liguriai város iszlám vallási központjait is.

Időközben máris kiutasították Olaszországból azt a 26 éves pakisztáni férfit, akit a héten vettek őrizetbe Milánó térségében. A kiutasítás hírét Angelino Alfano olasz belügyminiszter jelentette be, hangsúlyozva, hogy az évek óta Olaszországban élő pakisztáni öngyilkos merényletre készült.

A belügyminiszter elmondta, hogy 2015 óta száznégy embert utasítottak  ki Olaszországból a terrorizmus pártolásának gyanújával. A rendkívüli terrorizmus ellenes intézkedések értelmében az olasz belügyminiszter a nemzetközi terrorizmus pártolásával gyanúsított külföldieket azonnali hatállyal kiutasíthatja Olaszországból bármilyen jogi eljárás nélkül.

MTI

Képernyőfotó: https://twitter.com/poliziadistato