Száztizenhétmilliárd koronát, azaz átszámítva 5 milliárd dollárt szán a cseh védelmi minisztérium legújabb terve a hadsereg 2026-ig beütemezett modernizálására – írja a DefenseNews.


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

A programra szánt összeg jelentős részét, 50 milliárd koronát új gyalogsági harcjárművek beszerzésére költenek el, amelyek az elavult szovjet BVP-2-eseket fogják leváltani.

A nagyszabású modernizációs program fontos lépése lenne a gyalogsági harcjárművek cseréje, mivel jelenleg ezek többségét azok az elavultnak számító BVP-2-esek alkotják, amelyeket a szovjet gyártmányú, és a Varsói Szerződés államaiban rendszeresített BMP-2 licence alapján gyártottak Csehszlovákiában 1987 és 89 között. 
Ugyancsak innen származtak azok a BMP-k is, amelyeket 2007-ben leselejtezett a szocialista kormány, majd botrányos körülmények között éles fegyverzettel együtt lepasszolt Grúziának a hadügyminisztérium egyik cégén keresztül.
 
A konstrukció a nyolcvanas években jelentős újításokkal állt elő, mára viszont eljárt felette az idő, ugyanakkor a páncélozott gyalogsági hacjárművek által biztosított képességeket sem akarja elveszíteni a cseh hadsereg, ezért a tervezők foglalkoznak a BVP-2-esek pótlásával – várhatóan kétszáztíz darab új gyalogsági harcjárművet fognak vásárolni a hadsereg számára, ötvenmilliárd korona ráfordításával. 

A Defensenews amerikai internetes oldal információi szerint több típus közül válogat visegrádi partnerünk, ezek a General Dynamics European Land Systems által kínált Ascod, a BAE Systems CV90-ese, a Rheinmetall Lynx, és a német KMW és a Rheinmetall közös fejlesztése, a Puma. 
A végleges döntést valószínűleg a soron következő választások után hozza meg a cseh kormány. 

Nem ez az első nagyarányú fejlesztés Csehországban, amelyet mostanában jelentettek be. 
Nyár elején derült ki, hogy a hadsereg nyugdíjba küldi 1991 óta üzemben tartott orosz SA-6 (2K12 KUB CZ) légvédelmi rakétarendszerét, és a velük együtt alkalmazott célfelderítő radarokat, és még az év végéig kiválasztják azt a sikeres pályázót, akivel új, közepes hatótávolságú légvédelmi rakéták leszállítására vonatkozó szerződést fog aláírni a cseh védelmi minisztérium, mintegy tizenegymilliárd korona értékben. 

A fejlesztések hátterében az áll, hogy hazánkhoz hasonlóan a cseh kormány is vállalta, hogy 2024-ig a GDP 2 százalékára növeli katonai kiadásait. 

K.D.