A lengyel helyhatósági választások nyomán a kormányzó Jog és Igazságosságnak (PiS) jut a legtöbb mandátum a vajdasági közgyűlésekben, több vajdaságot irányíthat, mint eddig – derül ki az országos választási bizottság (PKW) által csütörtökre virradóan ismertetett összesített eredményekből.

Fotó: shutterstock.com

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Ezek szerint a PiS országszerte összesen 254 mandátumot nyert a 16 vajdaság közgyűlésében. Az ellenzéki Polgári Koalíció (KO) – a Polgári Platform (PO) és a Modern (Nowoczesna) párt választási szövetsége – 194 mandátumot kapott.

A szintén ellenzéki Lengyel Parasztpárt (PSL) 70 mandátumot szerzett. A Független Önkormányzatok nevű, a PO-val együttműködő szövetség 15 mandátumra, a Demokratikus Baloldali Szövetség (SLD) és a balliberális törpepártok koalíciója pedig 11 mandátumra tett szert.

A mandátumok vajdaságonkénti megosztása azt mutatja, hogy a PiS hat vajdaságban szerzett önálló többséget, további három vajdaságban, ahol nem rendelkezik abszolút többséggel, koalíciós tárgyalások zajlanak.

A Rzeczpospolita című lengyel napilap honlapján olvasható értesülések szerint a koalíciós tárgyalásokat a lengyel kormányfői hivatal vezetője, Michal Dworczyk folytatja. A politikus már a vasárnapi urnazárás után a TVN24 kereskedelmi hírtelevízióban kijelentette: pártja a vajdasági szinten nyitott az együttműködésre, a legfontosabbnak a helyi társadalom érdekeit tartja.

A PSL, amely több helyen játssza majd a mérleg nyelvének szerepét, viszont korábban elhatárolódott a PiS-szel való koalíciókötés lehetőségétől.

A 2014-es helyhatósági választások után a PiS csak a kelet-lengyelországi Kárpátaljai vajdaságot irányíthatta, a jelenlegi eredmény a kormánypárt önkormányzati szintű térnyerését jelenti, többek között az eddig a PO védőbástyájának számító Lódzi vajdaságban.

A legtöbb esetben a PiS-nek viszont nem sikerült leváltani a nagyvárosokban több cikluson át vezető ellenzéki főpolgármestereket. Így történt a hagyományosan liberális többségű Varsóban is, ahol a KO a 2006 óta regnáló, a fővárosi ingatlanok reprivatizációja kapcsán kitört botrányban érintett főpolgármester, Hanna Gronkiewicz-Waltz helyett Rafal Trzaskowski volt külügyminiszter-helyettest jelölte. Trzaskowski már az első fordulóban nyert, összesített eredmények szerint a varsóiak csaknem 57 százaléka támogatta.

November 4-én második fordulót tartanak, akkor polgármestereket választanak azokban a körzetekben, ahol a jelöltek egyike sem szerezte meg a szavazatok több mint 50 százalékát. A sajtó nagy érdeklődéssel várja a krakkói és a gdanski megmérettetést, ahol a PO jelöltjeiként megválasztott eddigi főpolgármesterek az első fordulóban a legtöbb szavazatott nyerték, a második fordulóban pedig a PiS jelöltjeivel versengenek.