"A politika nem a kormányzók kiváltsága"

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A politika nem a kormányrúdnál állók kiváltsága - mondta Ferenc pápa kedden, idei első úrangyala áldásában.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

"Ne higgyük, hogy a politika csak a kormányzók kiváltsága" - mondta a katolikus egyházfő újév napján, amely egyben a béke 52. világnapja.

"Mindnyájan felelősek vagyunk a város életért, a közös jóért és a politika akkor jó, ha mindenki kiveszi a részét a béke szolgálatában" - tette hozzá Ferenc pápa a Szent Péter téren álló pápai palota ablakából.

A pápa az idei béke világnapjának témájául "a jó politika a béke szolgálatában áll" témát választotta.

A VI. Pál pápa által 1967-ben bevezetett béke világnapján a katolikus egyházfő egy adott témában üzenetet intéz a világ államfőihez.    

Előzőleg a Szent Péter-bazilikában bemutatott hagyományos újévi miséjén a pápa a világ megosztottságát ostorozta, és óvott a csak keveseknek jó lelketlen profithajszától.

Beszédében az egyházfő az anyaság előtt tisztelgett, rövidlátónak nevezve azt a világot, amely "az anyai tekintetet" feledve néz a jövőbe.
    Az ilyen világ "lehet, hogy növeli a nyereségét, de nem látja másokban a gyermekeket. Pénzt fog keresni, de nem mindenki számára. Mindnyájan ugyanabban a házban tartózkodunk majd, de nem mint fivérek és nővérek" - figyelmeztetett.
    Az újévi pápai üzenet viharos 2018-as esztendő után hangzott el, amely során az egyházat világszerte pedofil botrányok rázták meg, amelyeket a pápa nem tudott kordában tartani.
    A válságérzetet erősítette, hogy a kommunikációs stratégiával kapcsolatos nézeteltérések miatt hétfőn lemondott a Vatikán szóvivője és a helyettese.
    Ferenc pápa nyíltan nem utalt a problémákra, de felszólította a római katolikusokat, hogy maradjanak hűek az egyházhoz. "Az egység többet számít, mint a különbözőség" - mondta.
    Arra is figyelmeztetett, hogy az egyház "a múlt szép múzeumává" válhat, ha az emberek elveszítik a "hit élményét".