Fotó: MTI, archív, szerk.

Petro Porosenko ukrán elnök utasította a külügyminisztériumot, hogy készítse elő az ukrán-orosz barátsági szerződés felbontását, az államfő ezt kedden jelentette be az ukrán külképviseletek vezetőinek kijevi értekezletén.

Fotó: MTI/archív

„Mára kellően felkészültünk és jogilag védettek lettünk a következő lépésre: az Ukrajna és Oroszország közötti barátságról, együttműködésről és partnerségről szóló megállapodás megszüntetésére, amely szerződés Moszkva hibájából már régóta elavulttá vált” – idézte az Ukrajinszka Pravda Porosenkót. Hozzátetette, hogy várakozása szerint a külügyi tárca rövid időn belül elkészíti az ehhez szükséges dokumentumcsomagot.

„Szálról szálra vágjuk le azt a pókhálót, amelyet az orosz cárizmus, majd a vörös bolsevizmus szőtt módszeresen hosszú évszázadokon át a szabadságszerető ukrán lélek köré” – fogalmazott az elnök, példaként hozva az Oroszországtól való ukrán gazdasági és energetikai függőség megszűntetése, valamint a Moszkvától független ukrán ortodox egyház megteremtése felé megtett lépéseket.

Az államfő emlékeztetett arra, hogy Ukrajna jogszabályaiban Oroszországot agresszor államnak minősíti. Az UNIAN ukrán hírügynökség tudósítása szerint Porosenko az értekezleten kijelentette azt is, hogy „mindenki kénytelen elismerni a budapesti memorandum eredménytelenségét”. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Ukrajnának küzdenie kell a nemzetközi jog érvényesülésének helyreállásáért.

A memorandumot 1994-ben Budapesten írta alá Ukrajna, valamint az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Oroszország. Ebben az aláíró nagyhatalmak vállalták Ukrajna függetlenségének, biztonságának és területi épségének szavatolását, cserébe azért, hogy Ukrajna lemondott atomfegyvereiről.

Porosenko május elején jelentette be, hogy Ukrajna véget vet a szovjet utódállamok által alapított Független Államok Közössége (FÁK) koordinációs testületeiben végzett tevékenységének, és visszahívja onnan képviselőit. Pontosításképpen leszögezte: Ukrajna nem kilép a FÁK-ból, hiszen annak hivatalosan sohasem volt a tagja. A Szovjetunió szétesésével 1991 decemberében létrejött, 12 tagú Független Államok Közösségének alapokmányát ugyanis az ukrán parlament nem ratifikálta. Azzal indokolta a FÁK koordinációs testületeiből való kivonulást, hogy azok munkáját az Ukrajna által agresszornak minősített Oroszország irányítja.

Már akkortájt szóba került a barátsági szerződés felbontása is Oroszországgal – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda. Porosenko viszont tavasszal még úgy nyilatkozott, hogy csak részbeni felmondását tarja elfogadhatónak, mert a dokumentum tartalmaz Ukrajna területi épségének tiszteletben tartására vonatkozó részeket, ami miatt nem bonthatja fel az egész szerződést Ukrajna.

Az Ukrajna és Oroszország közötti barátságról, együttműködésről és partnerségről szóló szerződést 1997. május 31-én írták alá Kijevben a két ország akkori államfői, Leonyid Kucsma ukrán és Borisz Jelcin orosz elnök. Az ukrán parlament 1998. január 14-én, az orosz Állami Duma 1998. december 25-én ratifikálta.