Fotó: MTI/EPA

Oroszország az EU tagállamaival külön-külön fogja fejleszteni kapcsolatait, ha nem sikerül megállapodnia az unióval – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteki moszkvai sajtóértekezletén.Az orosz vezető megismételte álláspontját, hogy a kapcsolatok megromlásáért nem Oroszország felelős, és hogy Moszkva a nyugati szankciókra reagált válaszintézkedéseivel. Putyin az elhidegülés okát arra vezette vissza, hogy 2014-ben három uniós külügyminiszter is szavatolta Viktor Janukovics ukrán elnök és az ellenzék megállapodását, az EU mégsem tett semmit az államfőt megdöntő „államcsíny” ellen.
    
Rámutatott, hogy a nyugati szankciók még a terrorellenes együttműködést is gátolják.

Aleppó „felszabadítása” után a következő lépés az egész Szíriára kiterjedő tűzszünet elérése és a béketárgyalások elindítása lesz – jelentette ki Vlagyimir Putyin.

A béketárgyalások helyszíne Moszkva, Ankara, Teherán és Damaszkusz megállapodása alapján a kazah főváros, Asztana lesz. Orosz diplomáciai forrás szerint a tárgyalások január közepén kezdődnek majd. 
    
Putyin Kelet-Aleppó evakuálását a modern kor legfontosabb humanitárius műveletének nevezte.
    
Kijelentette, hogy az ankarai orosz nagykövet meggyilkolása nem vezet az orosz-török kapcsolatok megromlásához. Putyin szerint a terrorcselekmény rávilágított, milyen mélyen beszivárogtak a szélsőségesek a török biztonsági erőkbe, és most már hihetőbbnek tűnik számára, mint korábban, hogy az orosz katonai gép lelövését nem a legmagasabb szinten rendelték el Ankarában.

Az amerikai demokraták nemcsak az elnök-, hanem a törvényhozási választásokat is elvesztették, ezért felesleges a kudarcért másokat okolniuk – mondta Putyin.

Úgy vélekedett, hogy az amerikai demokratáknak rendszerszerű problémákkal kell megküzdeniük, és meg kell tanulniuk méltósággal veszíteni. Kifejezte készségét a Donald Trump megválasztott republikánus párti amerikai elnökkel való együttműködésre. Mint mondta, nem okozott számára meglepetést Trumpnak az a közlése, hogy növelni akarja az amerikai nukleáris potenciált, mert ezt már a választási kampány során is kilátásba helyezte.
    
Kijelentette, hogy Oroszországban nincs értelme jövőre előrehozott elnökválasztást tartani. A várakozások szerint Putyin 2018-ban ismét versenybe száll a Kremlért.

MTI