Kilátásban van egy Vlagyimir Putyin-Donald Trump csúcstalálkozó lehetősége.

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció, szerk.
Fotók: ShutterStock.com, illusztráció


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Egy kétoldalú csúcstalálkozó lehetőségéről is tárgyalt telefonon egymással Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök – közölte kedden a Kreml sajtószolgálata.

Trump azért hívta fel Putyint, hogy gratuláljon neki a vasárnapi orosz elnökválasztáson aratott győzelméhez. Az orosz elnöki hivatal kommünikéje szerint a két vezető megvitatta az orosz-amerikai kapcsolattartás folytatását, egyebek között figyelembe véve az amerikai külügyminisztérium vezetésében végbement változást. Az eszmecsere során a felek „különös figyelmet fordítottak arra, hogy megvizsgálják egy lehetséges csúcstalálkozó kérdését”.

A két elnök síkraszállt amellett, hogy egyéb területek mellett a hadászati egyensúly biztosítása, a nemzetközi terrorizmus elleni harc és a fegyverkezési verseny korlátozásában való koordináció terén fejlesszék az együttműködést. Putyin és Trump kifejezte érdekeltségét a gazdasági együttműködés aktivizálásában.

A két vezető érintette a szíriai és az ukrajnai konfliktus kérdését is. A közlemény szerint „mindkét fél részéről megjegyezték, hogy szükség van gyors elmozdulások elérésére ezek rendezésében”.

Az Észak-Korea körül kialakult helyzetről szólva az elnökök kifejezték megelégedésüket azzal kapcsolatban, hogy valamelyest csökkent a feszültség szintje a Koreai-félszigeten. A Kreml szerint „hangsúlyt kapott annak célszerűsége, hogy folytatódjanak a következetes erőfeszítések a helyzet békés, diplomáciai eszközökkel történő rendezése érdekében”.

Donald Trump is megerősítette

Donald Trump amerikai elnök megerősítette, hogy „a nem túl távoli jövőben” találkozhat Vlagyimir Putyinnal.

Az elnök a Mohamed bin Szalmán szaúd-arábiai koronaherceggel folytatott megbeszélései előtt, a Fehér Házban újságíróknak kérdésre válaszolva elmondta: kedden telefonon felhívta Vlagyimir Putyint és gratulált újraválasztásához.

Donald Trump hozzátette: úgy hiszi, „a nem túl távoli jövőben” találkozhatnak, hogy megvitassák a két ország között kibontakozó fegyverkezési versenyt, az ukrajnai,  a szíriai és az  észak-koreai helyzetet.

Az elnök hangsúlyozta: véleménye szerint az Egyesült Államok és Oroszország közötti fegyverkezési verseny „ellenőrizhetetlenné vált”. Hozzátette ugyanakkor: „soha nem engedjük meg, hogy bárki is beérjen bennünket”.

Az NBC televízió kedden reggel a Fehér Ház névtelenséget kérő egyik tisztségviselőjére hivatkozva jelentette, hogy Donald Trump telefonon beszélt Vlagyimir Putyinnal.

(MTI)