"Putyin vezérszurkolóinak hívom őket"

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Guy Verhofstadt liberális európai parlamenti vezető tegnapi felszólalásában azt követelte, hogy az unió váltsa le a tagországaiban megválasztott "populista" kormányokat. 


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Verhofstadt szerint Európa "képes lenne egy nemzetté válni": "Az Európai Unión belül árulók vannak a sorainkban. Putyin vezérszurkolóinak hívom őket: Farage, Le Pen, Wilders és barátaik is itt ülnek. Valójában csak egyetlen dolgot tesznek: elfogadják a Kreml pénzét, a Kreml hírszerzői [hálózatát] használják".

Megjegyezte: "Ezeknek az embereknek csak egy céljuk van: elpusztítani Európát, legyilkolni liberális demokráciánkat". 

Felszólalásában név szerint említette még a magyar miniszterelnököt, az olasz belügyminisztert, és a kormányzó lengyel párt elnökét: "Itt az ideje, hogy befejezzük az együttműködést az olyanokkal, mint Orbán, Kaczyński és Salvini, akik valójában ezekkel a nacionalistákkal és populistákkal szövetkeznek".

"Liberálisként soha nem fogadhatjuk el ezeknek az embereknek az illiberális ármánykodását. Nekem és Önöknek az első sorban kell harcolnunk ellenük".

A Breitbart London cikke emlékeztet, hogy az Európai Tanács - vagyis az unió állam-, illetve kormányfőit, valamint az Európai Bizottság elnökét tömörítő intézmény - a kötelező kvóta elutasítása miatt már pert indított Csehország, Magyarország és Lengyelország ellen, az utóbbi kettő ellen pedig ezen túl a jogrendszert érintő reformok kapcsán is, amely döntések az adott társadalmakban kiemelkedő támogatást élveznek.