Nyolc új minisztert iktatott be kedden Andrzej Duda lengyel elnök Mateusz Morawiecki kormányfő javaslatára; személyi változás történt többek között a külügyi, a honvédelmi, a pénzügyi és a fejlesztési tárcák élén, és kinevezték a fejlesztési minisztériumból kivált gazdasági tárca vezetőjét is.

Fotó: MTI, archív

A külügyminisztérium élén Witold Waszczykowskit a 90-es években diplomáciai pályára lépett, tavaly miniszterhelyettesnek kinevezett  Jacek Czaputowicz váltja. Míg Waszczykowski távozására megfigyelők számítottak, meglepetésnek számít, hogy Antoni Macierewicz honvédelmi miniszter helyére Mariusz Blaszczak eddigi belügyminiszter lép.

Morawiecki, aki tavaly decemberi kormányfői megbízatását követően is betöltötte a pénzügyi és fejlesztési miniszteri tisztséget, átadja e két minisztérium irányítását Teresa Czerwinska és Jerzy Kwiecinski eddigi miniszterhelyetteseknek. A fejlesztési tárcából kiválik a gazdasági ügyekkel foglalkozó vállalkozási és technológiaügyi minisztérium, ennek irányítását Jadwiga Emilewicz eddigi fejlesztésiminiszter-helyettes veszi át.

MTI