Tommy Robinson (aki Stephen Christopher Yaxley néven látta meg a napvilágot), a szélsőjobboldalinak titulált English Defence League (EDL) korábbi vezetője a tegnapi, londoni támadás helyszínén érzelmektől fűtött interjút adott éppen, amikor egy vérző szívű újságíró félbeszakította. Robinson őt sem kímélte.

MTI/AP/Stefan rousseau

Caolan Robertson, a TheRebel.media riportere bevezetőjében azt mondta, “Mindenki arra kíváncsi, ki felelős [a támadásért]. És nem hiszem, hogy különösebben meg leszünk lepve, amikor kiderül. A Sky News már arról számolt be, hogy az elkövető ‘ázsiai származású’. Ami szerintem senki számára nem meglepő. Ha egy kultúrát importálunk, akkor meg is kapjuk azt a kultúrát. Ez pedig az erőszak, rombolás és terrorizmus kultúrája, és nem döbbenhetünk meg, amikor az utcáinkon is megjelenik.”

Robertson ekkor szólította mikrofonjához Tommy Robinson korábbi EDL-vezetőt, aki nem finomkodott.
“Ahogy sétáltunk, számtalan fiatalt láttunk sokkos állapotban. Számomra semmi sokkoló nem történt. […] Múlt évben 12 megakadályozott terrortámadásról tudtunk. Ha sikeresek lettek volna, bevásárlóközpontok, repülőgépek, éjszakai mulatók, az utcák váltak volna háborús területté – hasonlóan ehhez [a tegnapi támadás helyzíne felé mutat] – minden egyes hónapban. Akkor és csak akkor fogták volna fel végre az emberek, hogy háborúban állunk. […] Több mint 3000 muszlim áll megfigyelés alatt minden nap minden órájában. Ez kilencmilliárd fontunkba kerül évente. Követjük őket és arra várunk, hogy ezt tegyék [ismét a támadás helyszíne felé mutat]. Négyszázötven ISIS-harcost engedtünk vissza az országunkba. Az ISIS zászlaja alatt harcoltak, kiképzéseken vettek részt, embereket fejeztek le, erőszakot követtek el, most meg a fővárosunk utcáit járják. Közöttünk élnek!”

Tüzes beszédét nagyjából ezen a ponton szakította félbe egy másik riporter a következő megállapítással: “Nagyon gyorsan idegen [által elkövetett] terrorcselekménynek minősítetted, ami történt”. 

“Azért, mert én nem a hátsófelemben tartom az agyamat”, volt Robinson válasza. “Ez egy iszlamista, dzsihadista támadás volt. Akik elkövették, azok vagy a börtönben radikalizálódtak, vagy Nagy-Britannia utcáin radikalizálódtak, miközben minderről tudott a kormányunk és a titkosszolgálat. Ők pontosan tudják, ki volt [az elkövető].”

Félbeszakítós riporterünk nem nyugodott, és tovább húzogatta Robinson bajszát: “Birtokában vagy valami olyan információnak, aminek mi nem?”

“Igen, barátom, birtokában vagyok annak az információnak, hogy múlt héten négy [tervezett] terrortámadás volt Franciaországban,” felelt gúnyosan Robinson. “Négy volt Franciaországban, nálunk tizenkettőt terveztek. Ha így hajtasz egy járművel, akkor pontosan azt teszed, amit az Inspire magazin mond – az Al-Kaida újságja, amit múlt évben 50000 brit muszlim töltött le [az internetről]. Ötvenezer brit muszlim töltött le egy terrorista kézikönyvet az országunkban! […] Ötvenezer ember, akik pontosan azt akarják látni, ami most történt! Háborút akarnak, halált akarnak, pusztítást akarnak, mi pedig cinkosként viselkedünk, mint tetted te is, amikor idejöttél hozzám, és azt mondtad, ennek semmi köze az iszlámhoz! Ennek csak az iszlámhoz van köze! […] Én a valóság talaján állok. A valóság pedig az, hogy ez itt háború. Ezek az emberek háborút indítottak ellenünk. […] És miközben ez történik, politikai és rendőri vezetők még többet akarnak [az országba] hozni!”

Ezen a ponton Robinson láthatóan annyira felbosszantotta magát, hogy jobbnak látta egy kicsit arrébb sétálni, de Robertson átvette tőle a szót: “A vér a hozzád hasonlók és a baloldal kezén szárad, akik megengedték, hogy ezek az emberek bejöjjenek az országunkba és káoszt okozzanak”, mondta az interjúját korábban félbeszakító kollágájának. “Ma este kopogtatnak majd néhányunk ajtaján, és azt mondják, a lányukat, anyjukat, családtagjukat megnyomorították, meggyilkolták a saját fővárosunk utcáin. És a baloldal megengedte, hogy mindez észrevétlenül megtörténjen.”

Ekkor a nézelődők közül egy hölgy kuncogni kezdett, amire Robertson láthatóan elveszítette hidegvérét és így reagált: “Tényleg nevetgélni van kedved? Egy *** terrortámadás történt! […] Az ilyenek tették tönkre ezt az országot. Akik azt gondolják, nevetséges, ha bárki is kritizálni meri az iszlámot, és az csak valami *** alsóosztálybeli rasszista lehet. Azok, akik fel mernek szólalni, pontosan azok, akik megpróbálják [a későbbi támadásokat] megakadályozni. Aki közületek azt gondolja, mindez nevetséges: a vér a ti *** kezeteken szárad, amiért szemet akartok hunyni a történések felett”. 

-SVÁ-