A Romániában ellenzékben politizáló Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke szerint a magyar kormány megtiltotta a magyarországi román iskolák tanárainak, hogy részt vegyenek azon a rendezvényen, amelyet a magyarországi román szervezetek tartottak szombaton Gyulán a nagy román egyesülés közelgő centenáriuma alkalmával.

Képernyőfotó: YouTube.com, szerk. 

Eugen Tomac PMP-elnök saját tapasztalatai alapján beszélt erről egy gyulafehérvári sajtótájékoztatón vasárnap, kijelentéseit a Mediafax és az Agerpres hírügynökség is idézte. Elmondta: Gyulafehérvár alpolgármesterével együtt vett részt a magyarországi románok centenáriumi rendezvényén, ahol többek között tanárokat is kitüntettek volna a román identitás megőrzéséért végzett munkájukért, a kitüntetettek azonban nem vehették át a jutalmat, mert nem jelenhettek meg a rendezvényen. Eugen Tomac állítása szerint a magyarországi román iskolák tanárai azt követően mondták le a gyulai rendezvényen való részvételt, miután figyelmeztették őket, hogy szankciókra számíthatnak, ha a román centenárium rendezvényeire elmennek.

A PMP elnöke a tiltást a magyar kormány primitív nyomásgyakorlásának, brutális románellenes támadásának minősítette, és közölte: sürgős reagálásra szólítja fel a román külügyminisztériumot.

A politikus felháborítónak találta, hogy Magyarország tiszteletet kér a román államtól a romániai magyarok iránt, ő maga viszont „primitív megtorlással él” a magyarországi román kisebbséggel szemben. „Képzeljék el mi történne, ha a romániai magyar tanároknak megtiltanák, hogy részt vegyenek a romániai magyar közösség által szervezett rendezvényeken. Aki tiszteletet vár el, annak tisztelnie kell a másikat” – idézte a Mediafax hírügynökség Eugen Tomacot, aki a Trian Basescu volt államfő által létrehozott ellenzéki Népi Mozgalom Pártot vezeti.

A határon túli románok minisztériumának az alárendeltségében működő Eudoxiu Hurmuzachi Intézet a hét elején közölte honlapján, hogy magyarországi román nyelven megjelenő Foaia Romaneasca szerkesztőségével és a gyulafehérvári Helyi Politikák Központjával közösen konferenciát szervez a száz évvel ezelőtti eseményekről november 17-én a gyulai Erkel szállóban. „A magyarországi románok hozzájárulása a nagy egyesüléshez és a román hadsereg szerepe Budapest bolsevik csapatok alóli felszabadításában” című konferenciára – a bejelentés szerint – történészek, diplomaták, román állami képviselők és civil szervezetek képviselői, valamint a magyarországi román személyiségek kaptak meghívást. Az előre meghirdetett programban egy olyan ünnepség is szerepelt, mely keretében az Eudoxiu Hurmuzachi Intézet a magyarországi román közösség reprezentatív személyiségeit, valamint a román iskolák igazgatóit díjazta.