Osztrák kancellár: abszurd lenne, ha a britek részt vennének az EP-választáson

Fotó: MTI, archív

Csalódottságának adott hangot az osztrák kancellár kedd este, miután a brit parlament alsóháza újból elutasította az Egyesült Királyság európai uniós tagságának megszűnéséről létrejött megállapodást. Sebastian Kurz a Brexit esetleges halasztására utalva hozzátette, abszurd lenne, ha a britek részt vennének a májusi európai parlamenti választásokon.

A néppárti politikus az APA osztrák hírügynökségnek rámutatott, a keddi londoni szavazás révén még tovább nőtt a veszélye a szigetország rendezetlen kiválásának a Brexit tervezett, március 29-i dátumának közeledtével.

Sebastian Kurz arra figyelmeztetett, hogy a megállapodás nélküli Brexit ártana az Európai Uniónak, de még inkább az Egyesült Királyságnak. Az osztrák kancellár nyitottnak mutatkozott a kiválás néhány héttel történő elhalasztására, hogy ezáltal elkerülhető legyen a rendezetlen kilépés.

Az Egyesült Királyság részvétele azonban abszurd lenne az európai parlamenti választásokon – vélekedett.

Türelemre intett az ír külügyminiszter a londoni szavazás után

Türelemre intett kedd este az ír külügyminiszter, miután a brit törvényhozás alsóháza újból és nagy arányban elutasította az Egyesült Királyság európai uniós tagsága megszűnéséről szóló megállapodást.

Simon Coveney, aki egyben a miniszterelnök-helyettesi tisztséget is betölti az ír kormányban, hozzátette, nyugalomra van szükség, és hagyni kell, hogy minden menjen a maga útján a londoni parlamentben a szavazás további menetében. A brit képviselők szerdán a tervek szerint a megállapodás nélküli Brexitről szavaznak, csütörtökön pedig, amennyiben a várakozásoknak megfelelően elutasítják ezt, a kiválás elhalasztásának kezdeményezéséről dönthetnek.

Az ír külügyminiszter mindazonáltal csalódottságát fejezte ki a kedd esti szavazás eredménye miatt. Emlékeztetett viszont arra, hogy az elmúlt napokban sejteni lehetett, hogy Theresa May konzervatív párti kormánya súlyos vereséget szenved majd a voksoláson.

Mark Rutte holland kormányfő a szavazást követően azt hangsúlyozta, hogy Londonban kell megoldást találni a helyzetre, és a Brexit március 29-re kitűzött határidejét csak „hiteles és meggyőző érvek alapján lehet meghosszabbítani.

Ezzel megegyező álláspontra helyezkedett Emmanuel Macron francia elnök hivatala is. ”Franciaország sajnálja a ma esti szavazás„ eredményét – közölte az Elysée-palota, hozzáfűzve, hogy a Brexit elhalasztására csak akkor lát esélyt, ha az Egyesült Királyság életképes alternatívával tud előállni.


Varsó szerint nőtt a rendezetlen kiválás valószínűsége

Nőtt a megállapodás nélküli Brexit valószínűsége, miután a brit parlament kedden újból elutasította az Európai Unióval (EU) kötendő kiválási szerződést – jelentette ki Konrad Szymanski lengyel külügyminiszter-helyettes. Aláhúzta: Lengyelország jól felkészült arra, hogy korlátozza a kemény Brexit következményeit. 

Lengyelország jól felkészült arra, hogy ”korlátozza azokat a költségeket, amelyekkel az Egyesült Királyságnak az EU-ból való rendezetlen kilépése járna a gazdaságra és a cégekre nézve„ – hangsúlyozta Szymanski a PAP hírügynökségnek nyilatkozva.

Megerősítette, hogy a lengyel alsóház szerdán kezdődő ülésének napirendjén szerepel a kemény Brexit következményeit enyhítő törvénycsomag, amelyet a lengyel kormány a múlt héten hagyott jóvá.

Arra vonatkozóan, hogy a brit parlament szerdán a megállapodás nélküli kilépésről szavaz, Szymanski elmondta: feltételezi, hogy az ilyen modellt a brit képviselők elutasítják.

Ez azt jelenti, hogy a brit alsóház a kilépés elhalasztására vonatkozó kérvény benyújtására kötelezheti Theresa May kormányát – folytatta a lengyel diplomata, hozzátéve: Lengyelország ”konstruktív módon„ viszonyulna az ilyen beadványhoz, szükség lesz viszont az EU egyhangú döntésére. 

Párizs sajnálja a megállapodás elutasítását, és Londonra hárít minden felelősséget

A zsákutcából a kiutat csakis Londonban lehet megtalálni – jelezte kedd este a francia elnöki hivatal, miután a londoni alsóház elutasította a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást.

”Franciaország sajnálja a ma esti szavazás eredményét, de semmi esetre sem fogadja el a Brexit időpontjának elhalasztását az Egyesült Királyság alternatív és hiteles stratégiája nélkül„ – hangsúlyozta az Elysée-palota.

”Azok után, hogy az Európai Unió decemberben, januárban és márciusban is további garanciákat adott az Egyesült Királyságnak, a kilépési feltételekről szóló tárgyalások végére értünk. A kiút a jelenlegi zsákutcából csak Londonban található meg„ – fogalmazott a francia elnökség. ”Ahogy az Európai Unió többször és határozottan megerősítette, a kilépési szerződés nem tárgyalható újra. Ez érvényes az ír-északír határellenőrzés újbóli bevezetésének elkerülését célzó mechanizmusra (backstop) is a közös piac integritásának megőrzésével„ – tette hozzá.

Párizs jelezte, uniós partnereivel ”folytatja a felkészülést, hogy készen álljon március 29-re az Egyesült Királyság rendezetlen európai uniós távozására„. 

”Amennyiben az Egyesült Királyság a tárgyalási időszak kiterjesztését kérné, megvizsgálnánk és egyhangúlag döntenénk róla. De ahogy a köztársasági elnök jelezte, semmi esetre sem fogadhatunk el halasztást az Egyesült Királyság alternatív és hiteles stratégiája nélkül„ – jelezte a francia elnöki hivatal. 

A Brexit-egyezményre 242, a megállapodás ellen 391 képviselő szavazott, vagyis az alsóház 149 fős többséggel vetette el a megállapodást. A brit parlament választott kamarája két hónapon belül másodszor utasította el a konzervatív párti kormány által novemberben elért 585 oldalas egyezményt.