Jelenlegi hely

Elhunyt Helmut Kohl

Elhunyt Helmut Kohl volt német kancellár - jelentette pénteken a Bild című német lap.


Fotó: MTI, archív, illusztráció

A lap szerint a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa péntek reggel, ludwigshafeni otthonában hunyt el.

A CDU a Twitter-oldalán megerősítette a halálhírt. "Gyászolunk. Nyugodjon békében Helmut Kohl" - írták.
    
A hírt Helmut Kohl ügyvédje, Stephan Holthoff-Pförtner is megerősítette.
    
Helmut Kohl hosszú betegség után, 87 éves korában halt meg.
    
A német egység kancellárjának is nevezett politikus 16 évig, 1982-től 1998-ig volt Nyugat-Németország, illetve az újraegyesített Németország kormányfője. A CDU-t 25 éven keresztül, 1973-tól 1998-ig vezette.
    
Helmut Kohl 2008-ban elszenvedett balesete után visszavonultan élt. Utolsó közéleti megnyilvánulása Orbán Viktor miniszterelnökhöz fűződik; 2016 áprilisában otthonában fogadta a kormányfőt, és új előszót írt Aggodalom Európáért című 2014-es munkája magyar kiadásához. A találkozóról kiadott közleményben hangsúlyozták, hogy Európa nem lehet a világban szükséget szenvedő emberek millióinak új hazája.
    
Helmut Kohl halálának hírére a német politika valamennyi meghatározó tényezője megdöbbenéssel és részvéttel, az elhunyt érdemeinek felidézésével reagált.
    
A CDU testvérpártja, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) a Twitter-oldalán azt írta, hogy Helmut Kohl "nagy államférfi volt, hazánkért végzett munkájával felbecsülhetetlen érdemeket szerzett".
    
A CDU és a CDU közös parlamenti (Bundestag-) frakciójának vezetője, Volker Kauder a ZDF országos köztelevíziónak azt mondta, hogy Helmut Kohl "a legnagyobb kancellárok közé tartozik".
    
Angela Merkel kancellárt, a CDU elnökét egy Rómába tartó repülőgépen érte a hír, a politikus az olasz fővárosban tesz majd nyilatkozatot Kohl haláláról.
    

A volt kancellár halálával "egy nagy államférfi, egy igazán nagy német személyiség, de mindenekelőtt egy nagy európai távozott" - emelte ki Sigmar Gabriel külügyminiszter, a szociáldemokrata párt (SPD) politikusa.
    
Az ellenzéki Zöldek társelnöke, Cem Özdemir a párt pénteken kezdődött kongresszusát megnyitó beszédét megszakítva hangsúlyozta, hogy a baloldali ökopárt mindig sokat vitázott Kohllal, de azt mindig is elismerték, hogy nevéhez fűződik a második világháború után történelem "egyik legnagyszerűbb projektje, a német újraegyesítés", amely Európa egysége felé is megnyitotta az utat. 
    
"Egy nagy európai távozott ma közülünk" - mondta Özdemir.
    
Az SPD-től balra álló ellenzéki pártot, a Baloldalt (Die Linke) a szervezet megalapításának tízéves születésnapjára szervezett ünnepség közben érte Helmut Kohl halálának híre. Katja Kipping társelnök részvétnyilvánító Twitter-üzenetében felidézte Kohl egyik legismertebb mondását, miszerint egy társadalom emberségessége nem utolsósorban arról ismerszik meg, hogy miként törődik leggyengébb tagjaival.

MTI