Drasztikusan csökkent az Olaszországba érkező migránsok száma előző év januárjához képest, körülbelül 95 százalékkal, írja a Breitbart. A hatalmas visszaesés elsősorban Matteo Salvini belügyminiszter intézkedéseinek köszönhető.

Fotó: shutterstock.com

Salvini összehasonlította a korábbi, baloldali kormány (Demokrata Párt) megközelítését a jelenlegivel, és megállapította, hogy „ a Demokrata Párt nem akadályozta a migránsok érkezését”.

A hivatalos adatok szerint 2018 januárjában 3176 migráns érkezett az országba, habár a Demokrata Párt folyamatosan azt hangsúlyozta az olaszoknak, hogy aktívan dolgoznak a szám csökkentésén.

A jelenlegi visszaesés nagyrészt Salvini politikájának köszönhető, a belügyminiszter ugyanis megtagadja a migránsokat szállító NGO-hajók kikötését az olasz kikötőkben. 

„Most először több a hazatérő migráns, mint az érkező” – mondta Salvini a statisztikák megjelenése után. A kikötők lezárását követően Salvini és az olasz kormány a deportálások növelésére fókuszált, és ennek eredményként több radikális iszlamistát deportáltak 2018-ban, mint bármelyik más európai ország.

Habár a bevándorlók száma drasztikusan csökkent a mediterrán országban, a migráns-szállító Sea Watch nevű NGO újabb hajója próbál olasz partokhoz jutni, fedélzetén 47 migránssal. Salvini kijelentette: mivel a hajó holland zászló alatt működik, ezért Hollandia fogadja be a rajta utazókat.