Emberi jogi aktivisták tüntettek Olaszországban a Belügyminisztérium előtt csütörtökön, két kezüket feltartva, tenyerüket vörösre festve, mondván, hogy vér tapad Matteo Salvini kezéhez, miatta fulladnak a tengerbe a menekültek.

Fotó: MTI/EPA/Daniel Kopatsch

Fotó: MTI/EPA/Daniel Kopatsch

Szomráky Béla Olaszország-szakértő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta: bár – tisztázatlan körülmények között – valóban menekültek lelték halálukat egy mentési akciót követően, amit a líbiai parti őrség végzett, egy német újságíró, szemtanú szerint tökéletesen végezték a munkájukat.

A szakértő megjegyezte: a vörösre festett tenyerű tüntetők akkor nem tiltakoztak, amikor még az előző kormányzat alatt fulladtak a Földközi-tengerbe a menekültek. A legutóbbi halálesetig, illetve Matteo Salvini feltűnéséig, 1431 ember fulladt a vízbe – mondta, majd hozzátette: a menekültügyi szervezetek kimutatásai szerint az elmúlt 15 évben több mint 34 ezer ember lelte a halálát a Földközi-tengerben.

Szomráky Béla emlékeztetett: Matteo Salvini alapgondolatát már korábban is kifejtette, amely szerint minél kevesebben indulnak el Líbiából Európa felé, annál kevesebben halnak meg a Földközi-tengeren.

A szakértő szerint nehéz dolga van Salvininek, mert a kormányzatot két pártalakulat alkotja, az Öt Csillag Mozgalom, amely nem rendelkezik meghatározott ideológiával, széles körben fogadja magába a támogatókat, valamint az Északi Liga, amely bár túl szigorúan próbál érvényt szerezni az elképzeléseinek, a szavazók egy komoly része mellettük voksolt.

Jelenleg az olasz kormányzat, amely sokféle hangon beszél, úgy néz ki, hogy a nagyobb mandátumszámmal bíró Öt Csillag Mozgalom Salvini foglya lett, mert a közbeszédet Salvini határozza meg. Az olasz szavazók – nem csak a Liga választói – úgy látják, hogy Salvininek igaza van, mivel szembesülnek azzal, mit takar valójában a migráció – vélekedett Szomráky Béla.

A szakértő véleménye szerint nem valószínű, hogy az emberi jogi aktivistáknak érdekükben állna előidézni egy kormányválságot. „Ha új választások kiírására kerülne sor, akkor azt a jobbközép – élén a Salvini-féle Ligával – megnyerné, és egy sokkal határozottabb, belső ellentmondásoktól nem szétfeszített kormányzat venné a kezébe az irányítást” – húzta alá.

Úgy tűnik, hogy Matteo Salvini politikája európai szövetségesekre talál. Vannak, akik hasonlóan gondolkodnak a migrációról, a visegrádi négyeken kívül például Ausztria, amelynek a kancellárja, ha nem is ilyen kemény megfogalmazásokkal élve, de lényegét tekintve ugyanazt vallja, amit Salvini – fejtette ki a szakértő.

Vörösre festett tenyérrel tiltakoztak Rómában az olasz belügyminisztérium épülete előtt emberjogi aktivisták. A demonstrálók között egy német nem kormányzati szervezet (NGO), a Sea-Watch képviselője is részt vett. Az NGO-nak több hajója is részt vesz az illegális bevándorlók mentésében.

Kedden a spanyol Proactiva Open Arms nevű civil szervezet azzal vádolta meg a líbiai parti őrséget, hogy három embert sorsára hagyott a tengeren, mert nem akartak visszatérni több mint százötven kimentett társukkal együtt Líbiába. Az NGO-hajónak az olasz belügyminiszter kivételesen engedélyezte a kikötést, a Proactiva azonban úgy döntött, inkább a spanyol kikötőbe szállítja a migránsokat, mert attól tart, hogy az olasz hatóságok lefoglalják a hajójukat.

A spanyol civil szervezet vezetője szerint azért halnak meg ennyien a Földközi-tengeren, mert Olaszország Líbiára bízta a tengeri mentést.

Matteo Salvini azonban visszautasította az olasz és a spanyol civil szervezetek vádjait, mondván, soha nem adott utasítást arra, hogy bárkit hagyjanak a tengerben meghalni. Az olasz belügyminiszter ismét leszögezte, hogy Olaszország nem folytat gyilkos migrációs politikát, és nem hagyja az embereket a tengerbe veszni.

A teljes beszélgetést erre a linkre kattintva hallgathatják meg.