Az előzetes bejelentések szerint a balközép ellenzék mellett csak az Öt Csillag Mozgalom (M5S) kormánypárt egyes szenátorai szavazzák meg Matteo Salvini belügyminiszter, a Liga által delegált miniszterelnök-helyettes mentelmi jogának megvonását az olasz parlament felsőházában szerda estére lezáruló szavazáson, amely a tavaly az olasz partokra migránsokat szállító Diciotti hajó ügyére vonatkozik. 

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A 315 fős felsőház tagjai egyenként, nyílt szavazással arról mondanak véleményt, hogy engedélyezik-e vagy sem a Matteo Salvini szenátorral szembeni büntetőjogi eljárást. 

A szicíliai Catania ügyészsége hivatali hatalommal való visszaélés, személyi szabadság korlátozása, nemzetközi konvenciók megsértése címén akarja bíróság elé állítani a belügyminisztert, a Liga kormánypárt vezetőjét. 

A délután 1 órakor kezdődő voksolás előreláthatólag este hét után zárul le. A szavazáson Matteo Salvini is felszólal, jelen lesz Giuseppe Conte miniszterelnök, valamint Danilo Toninelli közlekedési és infrastrukturális miniszter (M5S), aki az olaszországi kikötőkért felelős. 

A balközép Demokrata Párt (PD) és a többi baloldali ellenzéki formáció Matteo Salvini mentelmi jogának megvonására szavaz. A szintén kormányon kívüli, jobbközép Hajrá Olaszország (FI) és a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) a jobbközép koalíciót vezető a miniszter mellett teszi le voksát. A mérleg nyelvei az M5S szenátorai lehetnek, akik közül néhányan előre jelezték, hogy nem osztják a belügyminiszter migrációs intézkedéseit. Luigi Di Maio, az M5S vezetője azonban egyértelművé tette, hogy ha Salvinivel szemben szavaznak, azzal az M5S szenátorai a pártból való kizárást kockáztatják. 

Az olasz parti őrség Ubaldo Diciotti olasz tábornokról elnevezett hajója tavaly augusztus 16-án 190 afrikai migránst vett fedélzetére Málta szigeténél, nemzetközi vizeken. Öt napig Lampedusánál vesztegelt, ahol a betegeket partra szállították, majd 177 emberrel a fedélzetén a szicíliai Catania kikötőjében köthetett ki, de a migránsok partraszállását Matteo Salvini csak augusztus 25-én éjfélkor engedélyezte. 

Az olasz kormány a bevándorlók szétosztását sürgette az EU-államok között, végül egyedül Albánia és Írország vállalta húsz-húsz személy befogadását, a többieket pedig az olasz katolikus püspöki kar (Cei) helyezte el olaszországi egyházi intézményekben. A bevándorlók többsége a partraszállás utáni első napokban elindult Franciaország irányába, majd nyomuk veszett. 

A szicíliai Agrigento ügyésze indított elsőként vizsgálatot a Diciotti-ügyben, majd a kérdés Palermo és Catania úgynevezett miniszteri bírósága elé került, amely a kormány tagjaival szembeni eljárásokban dönt. Palermóban elvetették az ügyet, Catania bírósága megerősítette a belügyminiszterrel szembeni vádakat. 

Matteo Salvini november 1-én közösségi oldalán, egyenesben közvetített videófelvételen bontotta ki az ügyészségi vádirat borítékját, hangsúlyozva, hogy készen áll bíróság elé állni, az olaszok úgyis megvédik. Hozzátette, a migránsok partraszállásának megakadályozásával kötelességét teljesítette Olaszország határainak és nemzetbiztonságának védelmében. Január 31-én nyílt levélben azonban már arra szólította fel a szenátust, ne szavazza meg mentelmi jogának megvonását. 

Az olasz szenátus mentelmi bizottsága február 13-án elutasította Matteo Salvini mentelmi jogának megvonását. Február 18-én az M5S választói között tartott internetes szavazás is ugyanezt az eredményt hozta. Szintén februárban Giuseppe Conte, Luigi Di Maio és Danilo Toninelli az ügyészséghez intézett közös nyilatkozatban hangsúlyozta, hogy a Diciottiról a kormány hozott közös döntést. 

Elemzők rámutattak, hogy Matteo Salvini bíróság elé állítása az M5S-Liga kormány bukását jelentené, amit mindkét párt el akar kerülni. Az M5S viszont támogatásáért cserébe máris azt várja a Ligától, hogy ne akadályozza meg az M5S szorgalmazta új közberuházási kormányprogram elindítását.