Matteo Salvini, az olasz Északi Liga (Lega Nord) vezetője azt ígéri, választási győzelme esetén kilépteti az országot az eurozónából – írja a Breitbart London.

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Antoni Tajani, az Európai Parlament elnöke nemrégiben meglebegetette, hogy Salvini visszatáncolni látszik az eurozónából való kilépésről tett ígéreteivel kapcsolatban. 

“A saját gondolataim szabad interpretációi mindig megnevettetnek” – nyilatkozta ezután a La Repubblica című lapnak Salvini. – “Továbbra is meggyőződésem, hogy az euro [bevezetése] ilyen feltételek mellett hiba volt, amit mi majd kijavítunk”. 
Salvini korábban többször elmondta, hogy szerinte a közös európai fizetőeszköz lerombolja a nemzeti szuverenitást és kedvezőtlen helyzetbe hozza a dél-európai államok gazdaságait Németországéval szemben.

A Breitbart London cikke felidézi, hogy 2017-es elnöki kampánya során Marine Le Pen meglehetős riadalmat okozott Franciaországban, amikor hasonló ígéreteket tett az euróval kapcsolatban, és a globalista politikusok és elemzők arra számítottak, hogy az establishment-ellenes közéleti személyiségek a jövőben nem nyilatkoznak majd ilyen nyíltan az euró-kérdésről.

Az Északi Liga pénzügyi politikáért felelős szakértője, Claudio Borghi Aquilini is elismerte, hogy az establishment-párti Emmannuel Macron győzelme Franciaországban nehezebbé teszi Olaszország számára az euroövezetből való kilépést.
“Korábban megvolt a remény arra, hogy összeállhat egy olyan csoport, amelynek államai azonnali hatállyal eltörölhetnék az eurót” – nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek. – “Sajnálatos módon ez a [lehetőség] jelenleg nem áll fenn. A továbbiakban is az a cél, hogy amint lehetséges, kilépjünk az eurozónából, ám az ‘amint lehetséges’ annyit jelenti, hogy készen kell állnunk”.

Salvini mindezeken túl ígéretet tett a kitolocolások számának megháromszorozására és a határok biztosítására, amely ígéretek nagyszámú követőre találnak egy olyan országban, amelyben az utóbbi években rendkívül gyors demgráfiai változások mentek végbe, és amely az európai migránsválság frontvonalában találta magát, miután az embercsempészek a török-görög útvonal helyett egyre inkább a líbiai-olasz útvonalat választották.

Salvininek az első perctől kezdve rendkívül határozott véleménye volt a migránsválságról, többek közt kijelentette, hogy “az iszlám kultúrája” “nem kompatibilis a társadalmunkkal” és azt követelte, hogy azokat a migránsokat, akik az olasz tengerpartokon nemi erőszakot követtek el, kasztrálják és utasítsák ki az országból. 

Az elmúlt év januárjában arra figyelmeztetett, “Európa elveszíti értékeit és identitását, nincs biztonság és elvész a büszkeség”.

(demokrata.hu)