Rendkívül szomorú, hogy a magyar kormány nem jutott megegyezésre a CEU-val annak érdekében, hogy az továbbra is folytassa Magyarországon az Egyesült Államokban akkreditált programjait – közölte Manfred Weber, az Európai Parlament néppárti frakciójának vezetője a közösségi oldalra feltöltött üzenetében hétfőn. Guy Verhofstadt liberális frakcióvezető és Judith Sargeniti zöldpárti képviselő az Európai Néppártot hibáztatta a CEU költözése miatt.

Fotó: shutterstock.com, archív

Weber kijelentette: elfogadhatatlan, hogy egy egyetem költözésre kényszerül manapság az Európai Unióban. Ezzel kapcsolatban sürgősen szükség van az Európai Unió Bíróságának döntésére a magyar felsőoktatási törvényről.

„Arra szólítjuk fel az uniós bíróságot, hogy gyorsítsa fel az eljárás menetét és hozzon döntést az Európai Bizottság által beterjesztett, a magyar felsőoktatási törvényre vonatkozó ügyben” – húzta alá a képviselő.

Guy Verhofstadt, az Európai Parlament liberális frakciójának (ALDE) vezetője üzenetében úgy fogalmazott: „sötét nap ez Európában az oktatás szabadsága és a liberális demokrácia számra”. A képviselő „szégyenletesnek” nevezte, hogy az Európai Néppárt ( EPP) mindezt eltűri és végignézi.

Judith Sargentini holland zöldpárti EP-képviselő a CEU-val kapcsolatos Twitter-üzenete szerint Manfred Weber a törvényi eljárások mögé rejti felelősségét.

A CEU hétfőn közleményben tudatta, hogy az egyetem minden amerikai akkreditációjú programját Bécsben indítja el 2019 szeptemberében. Jelezték: az intézmény megőrzi magyar egyetemi akkreditációját.