Sebastian Kurz néppárti külügyminiszter a legnépszerűbb politikus Ausztriában, az ellenzékben politizálók közül pedig Norbert Hofer szabadságpárti államfőjelölt a legtámogatottabb – derül ki egy péntek reggel bemutatott felmérésből.

Fotó: mti, archív, illusztráció
Fotó: MTI, archív, illusztráció

A kutatást az APA osztrák hírügynökség megbízásából az OGM osztrák közvélemény-kutató végezte ötszáz embert megkérdezésével.
    
A válaszadók szerint a pártvezetők között a kormánykoalíció nagyobbik pártjának, az Osztrák Szociáldemokrata Pártnak (SPÖ) az elnöke, Christian Kern kancellár a leghitelesebb politikus.
    
A hat parlamenti párt vezetői között a kormánykoalíció kisebbik pártját, az Osztrák Néppártot (ÖVP) vezető Reinhold Mitterlehner a második legnépszerűbb. Őt követik az ellenzékiek, a Neos liberális párt elnöke Matthias Strolz, és a Zöldek vezetője Eva Glawischnig. A sor végén Heinz-Christian Strache, a szabadságpárt elnöke és a Stronach Csapata (Team Stronach) párt vezetője Robert Lugar áll.
    
A miniszterek között alig maradt le a listavezető külügyminisztertől Hans Peter Doskozil osztrák védelmi miniszter, szociáldemokrata politikus. Őt követi két párttársa, Sabine Oberhauser egészségügyi miniszter és Sonja Hammerschmid az oktatási tárca vezetője. A néppárt soraiban politizáló Andrä Rupprechter környezetvédelmi miniszter és Hans Schelling pénzügyminiszter a negyedik és ötödik a népszerűségi listán.
    
A felmérést végző intézet vezetője szerint a legutóbbi, szeptemberben látott adatokhoz képest nem tapasztalható jelentős változás. Értékelése szerint a kormánykoalíció oktatáspolitikai és pénzügyi döntései kiegyenlítik a szociális támogatások terén és egyéb ügyekben tapasztalható súrlódásokat.

(MTI)