“Ideje szembenéznünk a valósággal. Nem tudjuk és soha nem is fogjuk megállítani a migrációt” – kezdi a brüsszeli politico.eu oldalon tegnap megjelent véleménycikkét az Európai Unió migrációs biztosa, Dimitrisz Avramopulosz.


Fotó: MTI, archív, illusztráció

Az “Európa migránsai nem mennek sehová” című cikkből megtudjuk, hogy míg a kontinensre tartó migránsáradat csökkenni látszik, a migráció globális ügy, és “ha készen akarunk rá állni, akkor ideje elkezdenünk az előkészületeket”.

“A migráció érzelmi, érzékeny és politikai ügy” – okítja az olvasókat Avramopulosz. – “A migráció az új valóságunk”, teszi hozzá, megjegyezve, hogy hosszútávon csak olyan tervek megalkotásának van értelme, amelyek az integrációt és befogadást helyezik középpontba.

Avramopulosz elismeri, hogy még sok tennivaló van az unióban, például még nem sikerült valóra váltani a Líbiában tartózkodó migránsok ezreinek át- vagy hazatelepítését, júniusig pedig mindenképpen egyezségre kell majd jutni a “teljeskörű és igazságos menekültügyi rendszer” kapcsán. Ha mindez nem meggyőző, szerinte a magasan képzett migránsok számára és a célzott munkaerő-áramlást elősegítendő az úgynevezett “Kék Kártya” programot kell fejleszteni.

“Sajnálatos módon a migrációval kapcsolatos jelenkori diskurzus – amelyet az erősödő nacionalizmus, populizmus és idegengyűlölet éltet – korlátot szabott az azzal kapcsolatos lehetőségeinknek, hogy életbe léptessünk egy bölcs, előrelátó migrációs politikát mind nemzeti, mind uniós szinten” – írja Avramopulosz, majd kifejti: “Butaság azt gondolni, hogy a migráció majd megszűnik attól, hogy keményen fogalmazunk. Naivitás azt gondolni, hogy társadalmaink homogének és bevándorlómentesek maradnak attól, hogy kerítéseket húzunk fel. Eszetlenség azt gondolni, hogy a migráció a Földközi-tenger túloldalán marad akkor, ha kizárólag pénzügyi értelemben mutatunk szolidaritást”.

Avramopulosz szerint elsősorban az emberek hozzáállásának megváltoztatására van szükség ahhoz, hogy az unió megfelelő módon tudja kezelni a kontinensen kívülről érkező migránsáradatot. Szerinte nem elég, hogy a bevándorlók biztonságra lelnek Európában: új hazát is kell találniuk, ami egyben “gazdasági és társadalmi kényszer” az idősödő kontinens számára.

“Végeredményben mindannyiunknak el kell fogadnia új normaként a migrációt, [földrajzi] mobilitást és sokféleséget, és ez alapján alakítani politikánkat. Csak úgy állhatja ki menekültögyi és migrációs politikánk a jövő próbáját, ha kollektív módon megváltoztatjuk gondolkozásunkat” – zárja sorait Avramopulosz.

(SVÁ)