MARKET REALIST

Fotó: Boule/shutterstock.com

A legfrissebb 13F nyilatkozata szerint George Sorosnak az S&P 500-as Indexben (SPY) lévő rövid eladási pozíciója az első negyedévben veszteséges volt. A CNBC tévé becslése szerint vesztesége teljes összege elérhette az 1 milliárd amerikai dollárt.Soros az elmúlt években hatalmas nyereségekre tett szert befektetési döntései révén. Tavaly áprilisban egy New York-i Asia Society eseményen Soros azt mondta a jövőre nézve, hogy Kína megugró új hitelezése figyelmeztetés a globális befektetőknek.

Donald Trump az elnökválasztási győzelme után Soros az amerikai részvények hanyatlására játszott. Amiatt aggódott, hogy Trump beváltja politikai változásokra tett ígéreteit. Soros szerint Trump javasolt kereskedelempolitikája nem lenne jó a piacoknak.

Ehelyett a piac más képet mutatott az első negyedévben.

Az S&P 500 Index az első három hónapban csaknem 4,5 százalékot ment felfelé. Az amerikai választások óta, május 26-ára az index majdnem 11,6 százalékot javult.

Ennek okai a következők voltak: gyártási és szolgáltatói index javulása, a fogyasztói bizalom növekedése, infláció javulása, értékesítés növekedése és az üzleti légkör javulása.

Lovas István