Az év emberének választotta Soros Györgyöt a Financial Times brit üzleti napilap, amely a befektetőről mint a liberális demokrácia, a nyitott társadalom alapvető képviselőjéről ír szerdai számában.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

A brit napilap tájékoztatása szerint Soros György elért eredményei és az általa képviselt értékek végett érdemelte ki a címet.

Soros napi támadásokkal küzd aktivitása és világról alkotott liberális elképzelései miatt. Egy eszme a populisták ostromában, támadják minden oldalról, Oroszországtól Amerikáig – írták.

A cikk szerint személyével kapcsolatban számos antiszemita összeesküvés-elmélet látott napvilágot.

Nyitottsága, a média szabadsága és az emberi jogok iránti elkötelezettsége pedig felkeltette az Európában egyre erősödő tekintélyelvű rezsimek és a populisták haragját. Alig telik el egy nap olyan nyilatkozatok és kijelentések nélkül, amelyek ne „a világpolitika mesteri manipulátoraként” ábrázolnák – olvasható a cikkben.

Azt írták, hogy Orbán Viktor miniszterelnök, aki maga is Soros által finanszírozott ösztöndíjas volt korábban, eszközként használta kampányához. 

Orbán hamis vádjai szerint a milliárdos a forrása annak az európai uniós tervnek, amely migránsokkal árasztaná el a kontinenst. A magyar kormánypárt ki is plakátolta Sorost, amely a kritikusok véleménye szerint a „nevető zsidó” náci falragaszokat idézi – írta cikkében a brit napilap.